Acasa Computere Curatarea componentelor hardware dintr-un calculator

Curatarea componentelor hardware dintr-un calculator

by Dragos Schiopu

Pentru o buna functionare si o durata mai lunga de viata a componentelor hardware pe care le detine un calculator, specialistii recomanda curatarea moderata.

Desktop-Computer-Components

Elementele hardware care necesita curatarea sunt:

Placa video, este cea care sustine toata partea grafica a unui sistem computerizat. Pentru a putea fi curatata in deplina siguranta se recomanda folosirea unui spray cu aer comprimat. Tinerea spray-ului fata de componenta trebuie sa fie cat mai indepartata, pentru a evita ruperea elementelor electronice de pe placa video.

Procesorul(denumit si inima calculatorului) este unitatea de prelucrare prin care trec toate informatiile. Datorita puterii mari de calcul pe care o exercita, ii este necesara o racire cat mai eficienta cu ajutorul unui cooler. Cooler-ul acestuia poate fi curatat prin mai multe locuri, intotdeauna avand grija la turbina ventilatorului. Se poate curata atat pe paletele de aer cat si pe radiator.

Placa de baza reprezinta elementul principal de procesare pe care sunt conectate toate celelalte componente. Racirea acesteia se poate realiza cu ajutorul unui radiator aplicat deasupra chipset-ului. Pentru o curatare cat mai eficienta, se poate folosi un jet de aer rece avand grija intotdeauna sa se pastreze o distanta optima.

Sursa reprezinta componenta electronica cu ajutorul careia energia electrica se distribuie in cantitati necesare fiecarui consumator hardware. In functie de capacitatea energiei electrice pe care o emite, conceptul si modalitatea de racire difera de la o sursa la alta. Curatarea acesteia se poate realiza cu o carpa din microfibra pe suprafata interioara si exterioara a carcasei iar pentru partea electronica putandu-se folosi un suflu domol de aer.

Hard disk-ul si unitatea optica pot fi curatate numai la exterior cu o carpa moale, intrucat conditiile de accesibilitate sunt optime, iar desfacerea carcasei poate cauza pierderea definitiva.

Memoria RAM(Random Acces Memory) este o unitate electronica volatila care are rolul de a prelucra informatia inainte de a ajunge la procesor. Curatarea se poate realiza printr-un suflu slab de aer catre partea electronica, evitand folosirea unei carpe.

Carcasa se poate curata atat la exterior cat si la interior, intrucat toate componentele hardware ale unui calculator sunt sustinute de aceasta. Carcasa poate fi stearsa prin toate metodele evidentiate mai sus.

 

s-ar putea sa-ti placa