Acasa Tehnologie Cum se recolteaza micro energia? Recoltarea de energie prin LED-uri sau prin frecventa ridicata

Cum se recolteaza micro energia? Recoltarea de energie prin LED-uri sau prin frecventa ridicata

by Dragos Schiopu

Dupa o lunga perioada de cercetare si studii realizate de catre unii cercetatori, dar si producatori in cautarea modalitatii perfecte pentru a acapara micro energie au venit pana in prezent doar cu cateva aplicatii practice.

In cazul micro energiei, cantitati foarte mici de energie sunt recoltate din mediul inconjurator, depozitate si transformate in energie electrica utilizabila.

Iar acest lucru ar ajuta mai mult la functionarea diverselor dispozitive de dimensiuni mici care necesita doar cativa microwati de energie. De exemplu, recoltarea de energie ar putea fi folosita pentru pornirea sau oprirea lampilor fara fir.

Un alt exemplu ar fi supapele de radiator ce obtin energaia din diferenta de temperatura din camera si temperatura de intrare a sistemului de incalzire.

Un sistem elaborat

Cu exceptia catorva aplicatii de consum, cum ar fi LED-urile de la anumite produse, recoltarea de micro energie inca nu s-a putut produce din acestea, ci doar cateva studii si experimente. Mai degraba ideea este una banala avand in vedere ca, in primul rand ca trebuie sa recolteze suficienta energie din mediul inconjurator si apoi il transforma in tensiune de alimentare folosita cu pierderi reduse.

In acelasi timp, cerintele care trebuie indeplinite de catre sistem, dar si pentru faptul ca depinde de datele masurate transmise. Cu comutatoare de lumina, datele se apeleaza mai putin frecvent, astfel incat masina de recoltat are suficient timp pentru a putea incarca o baterie mica.

In aplicatiile industriale, ciclurile tind sa fie mai scurte si datele masurate trebuie sa fie transmise la un interval de o secunda. Asadar cererile introduse pe sistem sunt bineinteles mai mari. In orice caz, componentele in sine trebuie sa consume cat mai putina energie posibila.

Pentru a putea dezvolta in continuare recoltarea de micro energie din mediul inconjurator sunt necesare convertoare mai eficiente pentru a obtine energie mai inteligenta. Pentru a concura cu dispozitive actionate cu baterie, sistemele de recoltare trebuie sa fie, de asemenea, mai accesibile.

LED-urile si fotodiode  ca alternative celulelor solare

O serie de proiecte recente au incercat sa elimine deficitele existente. Ele sunt inca in faza de laborator sau de prototip, dar urmaresc si acele abordari promitatoare. LED-urile  sunt lumina diode, adica acele componente care emit lumina din materialele semiconductoare, dar poate capta, de asemenea si lumina.

O cantitate mica de fluxurile de energie electrica, intre cablurile componentei. Cantitatea de energie generata de cativa microjoules – este suficient pentru a furniza dispozitive low-power. Fotodiodele furnizeaza mai multa energie decat LED-uri, dar sunt mai scumpe.

Recoltare de energie de inalta frecventa

In industria alimentara si farmaceutica, lucrurile trebuie sa fie monitorizate in mod constant. Universitatea de Stiinte Aplicate din Zurich a dezvoltat o eticheta senzor care poate inregistra temperatura si umiditatea. Acest tip de eticheta poate fi atasat de orice tip de ambalaj si citit cu ajutorul unui cititor RFID.

Interiorul etichetei utilizeaza recoltarea de energie de inalta frecventa pentru a trage fara fir energia in timpul procesului de citire. Spre exemplu, bateria se incarca automat de fiecare data cand interactioneaza cu un cititor.

Bateria are o capacitate de un miliamper, ceea ce este suficient pentru o luna de functionare. Tehnologia este, de asemenea, utilizata si in alte domenii.

Puteti afla totul despre surse de alimentare, surse alternative de energie, sisteme de gestionare a energiei, baterii si acumulatori, precum si mai multe detalii despre micro energie din acest articol.

s-ar putea sa-ti placa