„Cum ne testam telefoanele mobile?” este o intrebare simpla, dar are parte de un raspuns mai complex. Ce sa testam? Performanta, autonomia, ecranul, etc. Avem multe posibilitati, iar eu am sa va arat exact ce trebuie sa stiti despre toate aceste aplicatii, care va pot pacali daca nu le intelegeti. Aceste teste pot uneori arata niste valori mai mari si au fost multe scandaluri cu Antutu referitor la Samsung, LG si HTC.
Cum testam performanta procesoarelor CPU?
- Antutu – Un program foarte bun care testeaza performanta procesoarelor este Antutu. Acest program este foarte complex si testeaza mai mult decat CPU-ul. El testeaza toate componentele hardware: CPU, GPU, RAM. Probabil este unul dintre cele mai bune programe de acest gen.
Ce are Antutu asa de special de a devenit numarul unu in programele benchmark pentru smartphone-uri? Pe langa banalul benchmark in sine, ofera si informatii despre hardware si software. De asemenea, interfata este destul de simpla.
Cum interpretam scorul in Antutu sau mai bine zis „are importanta acel scor?”. Raspunsul ar fi simplu, are importata. Dar in general un telefon cu scor de 18,000 se poate misca destul de bine sau chiar ca un telefon care are un scor de 30,000. Performanta este destul de mare la procesoarele de generatie noua, dar in primul rand conteaza optimizarea hardware a telefonului. Degeaba un telefon are un scor mare, daca el nu are un soft bun. Am sa dau si exemple.
Allview P5 Quad scoate in Antutu 17,000 de puncte, dar se misca destul de greu sau are lag in meniu. Asta pentru ca Allview nu a optimizat software-ul de pe acel telefon. In jocuri telefonul se misca destul de bine, dar in general are lag. Scorul este destul de mare, 17,000. Sa luam alt exemplu. Un LG Optimus G scoate in Antutu in jur de 19,000 – 20,000, dar telefonul se misca fara pic de lag. Optimizarea software isi spune cuvantul. La mijloc ar fi Vodafone Smart 4 Power cu un scor de 18,500 dar vine cu un Android mai nemodificat de la Vodafone, iar telefonul se misca impecabil. Scorul este irelevant uneori, pentru ca Antutu testeaza puterea acelui procesor si nu performanta software-ului. Aici foarte multa lume se pacaleste. Un Samsung Galaxy S5 scoate mai multe puncte decat un LG G2, dar interfata proprietara Samsung si anume TouchWiz consuma mai multe resurse si cere un timp mai mare de raspuns, astfel tot LG G2 ar raspunde mai repede la unele comenzi, desi Galaxy S5 are un punctaj mult mai mare. Scorul nu este totul. Sa nu mai vorbim de LG G3 care are un scor in Antutu de 33.000, dar are un hardware slab pentru un ecran 2k. Dintre un LG G3 si un LG Optimus G vechi de doi ani, cel din urma se misca mult mai bine.
Referitor la afisarea informatiilor despre hardware, Antutu se descurca excelent. El arata modelul de procesor, frecventa acestuia, RAM-ul disponibil si cel total, ca rezolutie are camera foto si senzorii din dotarea telefonului.
- Quadrant – Un alt program care testeaza CPU-ul este si Quadrant. Cu doi ani in urma, acest program era mai bine vazut decat Antutu, dar cel din urma scotea mai multe puncte, iar mai multe numere impresioneaza mai mult. Dar Quadrant este un program foarte bun, avand in vedere ca el mai testeaza si puterea pe care o are GPU-ul. Nu este insa la fel de complex precum Antutu si nu arata chiar atat de multe informatii despre hardware asa ca multi prefera Antutu.
- Geekbench – este un program bun, dar este folosit de putina lume, iar rezultate nu se pot compara cu foarte multe telefoane.
Cum testam performanta procesoarelor grafice GPU?
Procesoarele grafice sunt esentiale, nu? Adica, la ce este bun un smartphone daca nu ne putem juca ultimele jocuri pe el. Grafica 3D este importanta si ajuta si la redarea videoclipurilor sau la rularea telefonului fara lag daca acesta are o rezolutie prea mare. Nu stiu daca voi va aduceti aminte, dar LG a avut probleme in implementarea ecranului 2K pentru LG G3 tocmai din cauza GPU-ului mult prea slab pentru o rezolutie atat de mare. Pana la urma LG a introdus modelul G3 cu ecran 2K, dar acesta are parte de lag din cauza unui procesor grafic realizat pentru ecrane FHD nu QHD. Cu toate ca LG G3 a mai primit un update, lagul tot nu a disparut.
Ceea ce am vrut sa spun, se refera la rolul esential al GPU-ului intr-un terminal. Pe langa jocuri, el are rol in controlul display-ului, ajuta browser-ul, reda videoclipuri pana la o anumita rezolutie, etc.
- 3DMark – The Gamer’s Benchmark – este unul dintre cele mai bune programe de testat GPU-ul atat pe calculatoarele cu Windows, cat si pe Android.
- GFXBech GL Benchmark 3.0 – poate fi un inlocuitor excelent pentru 3DMark. Totusi, 3DMark este utilizat de majoritatea oamenilor si este mai usor de comparat rezultatele.
- NenaMark2 – era un program foarte bun, dar el a ramas neactualizat din 2012 si nu mai prezinta interes. M-am gandit sa il pun in lista doar ca sa nu imi spuneti ca am uitat de el. Scorul lui este irelevant pentru telefoanele noi.
- Antutu – program destul de complex ce analizeaza si performanta GPU.
- Quadrant – de asemenea are integrat un benchmark pentru GPU.
Cum testam ecranul la smartphone?
- Display Tester – cel mai bun program pentru a afla cat mai multe informatii despre ecranul nostru este Display Tester. Acesta vine intr-o interfata usor de utilizat. Aplicatia ofera informatii despre rezolutia ecranului, numarul de dpi, etc. Aceasta aplicatie ofera cele mai multe posibilitati de a testa display-ul, printre care Gamma detection, contrast-ul, saturatia, cate puncte touch screen suporta telefonul, etc.
Cum aflam ce senzori avem?
- Antutu – acest program ofera o functionalitate foarte complexa si include detalii despre senzorii aflati pe terminalul cu Android.
- Sensor Box – Este cea mai simpla aplicatie prin care putem sa testam toti senzorii de pe un smartphone. Interfata este foarte simpla si usor de utilizat.
Programe de afisat informatii Hardware utile
- CPU Z – este cel mai bun program pentru a oferii informatii despre procesor.
- Hardware Info – dupa cum spune si numele, afiseaza informatii despre hardware-ul telefonului.
- Droid Hardware Info – o alternativa foarte buna la Hardware Info, cu o interfata mult mai buna.
Sper ca nu am omis nici o categorie sau alt program. Eu am utilizat toate aceste programe si am fost multumit de ele. Nu am inclus si un test pentru navigatoare, pentru ca toate merg fluent pe telefoanele mai noi.
In general nu conteaza atat de mult scorul cat optimizarea software. Un LG G3 are un scor impresionant in Antutu, dar are parte de lag pentru ca are un hardware prea slab pentru un ecran 2k. Acesta este doar un exemplu, dar eu nu tin foarte mult la aceste scoruri. Pentru un terminal cu Android este recomandat un scor de minim 17.000 puncte in Antutu pentru a rula impecabil. De asemenea, 2GB de RAM vor ajuta mult telefonul.