Acasa Tehnologie Consiliul Audiovizualului din Franţa vrea sa impoziteze YouTube, Facebook si Dailymotion

Consiliul Audiovizualului din Franţa vrea sa impoziteze YouTube, Facebook si Dailymotion

by Dragos Schiopu

Taxe pe Internet

Consiliul Audiovizualului din Franţa a dat mana cu guvernul in scopul impozitarii gigantilor media ai internetului. Printre acestia se numara Youtube, Facebook si Dailymotion, ce vor fi efectiv fortati sa finanteze „cultura franceza”.

Se pare ca politicienii au incadrat site-urile mentionate mai sus in categoria serviciilor de „video-on-demand”, de unde a si plecat toata discutia legata de impozitarea lor, datorita unei legi ce planuieste sa impoziteze toti distribuitori de continut video comercial.

Statisticile ne arata ca vizitele francezilor care intra pe Youtube au crescut de la 18 la 25 de milioane in doi ani. In timp ce vizitele pe Facebook au crescut de la 9 la 15 milioane.

Intr-un fel au dreptate, piata sectorului „video-on-demand” a demonstrat o crestere stabila inca din anul 2009. Aceasta a depasit 252 de milioane de euro, in acest an. Youtube a inceput in anul 2011 propriile canale tematice din care scoate bani, iar Dailymotion are propriul serviciu de sport, numit Dailyspot.

Totusi, decizia CSA-ului francez este destul de trasa de par. Chiar daca guvernul incepe un studio legat de profiturile pe care le pot avea din taxarea acestor 3 retele sociale, vor avea multe obstacole legislative. Din cate am inteles, legea ar putea fi aplicata doar site-urilor din Franta, insa in viitor vor sa oblige toate site-urile sa isi declare existenta catre CSA.

Sunt extrem de curios ce masuri vor lua impotriva vplay.ro, sau voyo.ro. Le vor interzice oamenilor accesul la site-uri?

Cam asta se intampla cand un guvern devine disperat dupa bani si taxeaza tot ce poate. Sa nu uitam si de primul lor „episod”, pe care il gasiti aici.

s-ar putea sa-ti placa