Acasa Portabile Chromebook-urile au inregistrat vanzari record de Black Friday

Chromebook-urile au inregistrat vanzari record de Black Friday

by Dragos Schiopu

hero

Pana acum piata portabilelor era dominata de notebook-uri si netbook-uri ce rulau Windows. Insa la inceputul acestui an, Microsoft a fost oarecum ingrijorat de prezenta portabilelor cu sistem de operare Google. Si pe buna dreptate!

Se pare ca in 2013, Google chiar a reprezentat o amenintare reala pentru Microsoft. Conform retailerului Amazon, cat si analistilor de piata, vanzarile Chromebook-urilor au inregistrat cresteri fata de anul 2012 si au ocupat pana la 21% din piata laptopurilor. Acestea s-au bucurat de un real succes, detronand chiar si celebrul Asus Transformer Book, ce ruleaza Windows 8.

Este adevarat ca a durat destul de mult. Utilizatorii au fost nevoiti sa inteleaga pana la urma, care este rolul acestor terminale si unde se incadreaza intr-o piata in declin, in care desktop PC-urilor sunt in scadere cu 10% la fiecare jumatate de an.

Chromebook-urile au preturi mici. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care s-au bucurat de vanzari mari. Configuratia ofera procesoare puternice, consumuri de energie mici, autonomie mare, cost 0 pentru sistemul de operare, suficient ram si nici nu se mai pune problema de portabilitate. Este evident alegerea ideala pentru un utilizator care nu vrea gaming ci doar sa utilizeze internetul si cateva functii multimedia.

Intel si Google chiar au semnat destul de recent un parteneriat privind utilizarea de procesoare Haswell in Chromebook-uri. Spun eu ca a fost o decizie indrazneata din partea Intel, insa si-au facut bine temele si erau siguri ca vor inregista profit.

Stephen Baker, vicepresedinte la NPD, sustine ca producatorii OEM se vor adapta la cerintele pietei. Sunt nevoiti sa faca asta, deoarece nu pot sta doar in baza vanzarilor generate de terminale Wintel.

PS: Avem si noi un Chromebook de vanzare. Arunca o privire la noi in garaj!

s-ar putea sa-ti placa