Acasa Tehnologie CES 2015: gadgeturi ce pot aprecia starea de sanatate

CES 2015: gadgeturi ce pot aprecia starea de sanatate

by Dragos Schiopu

De la bratari care masoara grasimea corporala la roboti care stau alaturi de copii in timpul sedintelor de chimioterapie, la CES 2015, in Las Vegas, au fost prezentate aparate care promit o viata mai sanatoasa.

ces 2015

‘Niciodata nu au fost atat de multe accesorii electronice portabile pentru sanatate’, a declarat pentru AFP Stephen Baker, analist la NPD, lider mondial in studiul de piata. ‘Multe intreprinderi mici incearca sa patrunda pe o piata in crestere semnificativa’, a adaugat el.

Printre multimea de bratari care propun masurarea activitatii, a somnului si chiar a starii de spirit, se distinge Inbody, ce promite sa determine masa de grasime a utilizatorului. Acest aparat urmeaza sa fie comercializat cu 180 de dolari din luna martie si a trezit deja ‘mult interes’, afirma Brian Galman, reprezentantul firmei la salon.

Inbody a conceput in trecut cantare care trimit in corp un curent electric foarte slab pentru a analiza diferiti indici. Potrivit lui Galman, ele sunt utilizate de echipele sportive profesioniste, centre medicale, armata americana, cluburi de gimnastica sofisticate sau in campusul Google.

Alte firme, ca Neurosky (California) si Melomid (Franta), masoara cu aparatele lor activitatea cerebrala, avand drept scop reducerea stresului. Societatea elvetiana Valedo Therapy prezinta un ‘antrenor’ digital pentru spate. ‘Exista un aspect medical si unul ludic’, a declarat pentru AFP Robert MacKenzie de la Valedo: senzori instalati pe pieptul si pe spatele utilizatorului trimit semnale unui iPhone sau iPad, fiind asociate cu jocuri video concepute pentru a face exercitii terapeutice.

Firma canadiana RxRobots a prezentat la salon mici roboti umanoizi, numiti MEDi, care ii ajuta pe copii in mediul medical sa depaseasca durerea si frica de tratamente, de la un simplu vaccin la chimioterapie. Softurile lor, utilizate deja in spitale din Canada si in curand in Statele Unite, au fost concepute cu ajutorul unui psiholog pentru copii si integreaza recunoasterea faciala si a vocii, arata anestezistul Gerald Bushman, care lucreaza la un spital pentru copii din Los Angeles si a fost consilier pentru acest produs. ‘MEDi este conceput nu numai pentru a distrage copilul, dar si pentru a-l invata mecanisme de control care ii asigura o oarecare stapanire a mediului in care se afla’, a declarat el.

Francezii de la Visiomed au adus la CES 2015 termometre fara contact cu pielea, ThermoFlash, care se indreapta spre tampla pentru a masura temperatura. Ele sunt utilizate, printre altele, de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si NATO in lupta impotriva Ebola. O aplicatie pentru persoane particulare, lansata in cursul acestei saptamani in Statele Unite, asigura legatura cu aplicatii pentru smartphone ce cuprind masurile ce trebuie luate sau ce trebuie sa i se comunice medicului in caz de urgenta.

Alte firme au expus la CES termometre pentru bebelusi, cu tetina si plasturi, care pot trimite date pe smartphone-ul sau tableta parintilor.

‘Ceea ce ne bucura cu adevarat este ca domeniul sanatatii conectate aduce beneficii in ceea ce priveste prevenirea si scaderea riscurilor’, afirma Francois Teboul, director medical la Visiomed.

Se renunta destul de repede la bratari fitness si aparate care masoara somnul, pasii si alte elemente, conform studiilor. Aparatelor ar putea fi insa mult mai convingatoare daca ar fi recomandate de personal medical si/ sau asiguratori.

s-ar putea sa-ti placa

2 comentarii

Dante Flori 12-01-2015 - 17:23

In domeniul sanatatii mai sunt foarte multe posibilitati de a inventa aplicati foarte utile si care sunt asteptate de multa lume

Comentariile sunt inchise.