Acasa Tehnologie Cat de sigura este parola ta?

Cat de sigura este parola ta?

by Dragos Schiopu

Dupa ce am aflat impreuna care au fost cele mai utilizate parole ale anului 2013, propun sa trecem in revista cateva idei si sugestii despre siguranta parolei tale. Asadar, cat de sigura este parola ta?

padlock-26ia32s

Se pare ca toata lume stie cum ar trebui sa fie aleasa o parola, dar putini respecta regulile. Asa cum ati putut observa si din lista oferite de cei de la SplashData, cea mai folosita parola in 2013 a fost ,,123456”, urmata de ocupanta locului I in anii precedenti , ,,password”. Probabil cei care aleg sa aiba o asemenea parola se gandea la faptul ca nimeni nu ar incerca o astfel de parola usoara. Ei bine, se insala amarnic. Exista programe special concepute pentru a sparge parole, iar aceste combinatii usoare sunt un fleac pentru acele server-uri.

Lista celor de la SplashData demonstreaza faptul ca exista milioane de oameni care folosesc parole usoare, combinatii descoperite de hackeri(si nu numai!) foarte usor. Cat de sigura este parola ta? Contine atat cifre cat si litere? Este de minimum 7-8 caractere?

passwordsmartin

Atunci cand iti alegi parolele:

  • Asigura-te ca sunt usor de memorat;
  • Nu le dezvalui nimanui;
  • Nu te lasa convins sa le dezvalui unor organizatii ce par a fi legitime;
  • Combina majuscule si minuscule, numere si caractere non-alfanumerice;
  • Nu folosi aceeasi parola pentru conturi multiple;
  • Nu le recicla („parola1″, „parola2″, etc.).

Nimeni nu este in masura sa iti ceara parola de la conturile personale. Acest avertisment ne este adesea adus la cunostinta si de catre Faceook sau Yahoo, insa putini il iau in considerare. Nu uita ca odata ce parola ti-a fost sparta, intimitatea ta este automat violata si informatiile tale personale pot ajunge in mainile cui nu trebuie. Gandeste-te de doua ori inainte de a alege parola. Pentru siguranta ta, ai putea sa o schimbi o data la cateva luni.

s-ar putea sa-ti placa