Acasa Tehnologie Casti de protectie care pot arata daca ai suferit o leziune la cap

Casti de protectie care pot arata daca ai suferit o leziune la cap

by Dragos Schiopu

Ranile la cap pot fi unele dintre cele mai sinistre lucruri care ti se pot intampla, acestea sunt foarte periculoase, insa marea problema este ca nu stim cu siguranta daca s-a provocat o leziune decat in cazul in care este evidenta o lovitura la nivelul capului, in foarte multe cazuri nu sunt vizibile anumite lovituri, iar timpul pana pacientul ajunge la spital poate creste foarte mult, putand fi chiar fatal.

rsz_214Pentru a evita astfel de incidente neplacute, un grup de cercetatori de la Univesitatea din Pennsylvania au realizat o modalitate usoara pentru a ridica un semnal de alarma atunci cand suntem loviti la cap, mai exact, au conceput un polimer care isi schimba culoarea in functie de cantitatea de forta care i se aplica, prin aceasta culoare oferind tuturor celor din jurul tau un semn ca ai suferit o trauma.

Cristalele fotonice care sunt responsabile pentru schimbarea culorii sunt in mod normal greu de realizat, asa ca cercetatorii au dezvoltat o tehnica de turnare, prin aceasta putand sa se creeze in viitor palarii produse in masa.

Daca acest lucru s-ar intampla, sporturi importante cum ar fi fotbalul, hocheiul, rugby-ul si multe altele ar avea foarte mult de castigat. Primul lucru care imi trece prin cap este acela ca echipa medicala de pe marginea terenului va putea sa de-a un verdict pe loc. In cazul unei leziuni mai grave si fara semne vizibile, cei de pe margine vor putea trimite accidentatul direct la spital, fara sa mai primeasca anumite tratamente pe marginea terenului care pana la final arata faptul ca au fost inutile.

Totodata, castile acestea ar putea fi folosite si de catre biciclisti, iar in cazul unui accident soldat cu ranirea unui biciclist, paramedicii vor putea sa spuna in detaliu starea de sanatate pe care o are persoana accidentata chiar in acel moment.

s-ar putea sa-ti placa