Acasa Tehnologie Cablu submarin de 20.000 km care va lega Europa de Singapore

Cablu submarin de 20.000 km care va lega Europa de Singapore

by Dragos Schiopu

Alcatel-Lucent-undersea-cable-map_610x353Pana in acest moment sunt 285 de cabluri submarine care au o lungime totala de peste 800.000 de km. Primul astfel de cablu a fost scufundat in anul 1850, acesta fiind folosit pentru comunicarea din acele timpuri, mai exact prin telegraf. A mai trecut timpul si deja avem 285, urmand ca anul acesta si alte cabluri sa fie scufundate, putand ajunge chiar la 263 de cabluri in folosinta, 22 dintre cele enumerate mai devreme nu sunt inca utilizabile.

Pana in acest moment cel mai scurt cablu leaga doua insule, dar trecand la polul opus, avem un cablu care are o lungime de peste 30.000 de km care trece prin Orientul Mijlociu. Cablurile acestea in viziunea mea ar trebui sa fie foarte groase, dar m-am lamurit si am aflat ca nu este asa, ele sunt construite din fibra optica si au un diametru de 3 cm.

Avem chiar si noi un astfel de cablu care leaga Mangalia de Instanbul, acesta fiind detinut de companiile: Turk Telekom, Vivacom, Romtelecom, KPN, Telecom Italia Sparkle, Slovak Telekom, Rostelecom, BT, Orange.

Trecand peste, se doreste scufundarea unui nou cablu care va avea o lungime totala de peste 20.000 de km, acesta legand pe sub apa Europa si Singapore, cablul urmand sa fie detinut de catre 15 companii de telecomunicatii, acesta costand sute de milioane de dolari.

Un astfel de cablu se scufunda in apa cu ajutorul unui „plug de mare”, in spate fiind remorcata o nava care poate pune cablul la adancimi de pana la 1.500 de metri, acesta putand pune cablurile cu o rata de la 5 pana la 35 km pe zi.

Daca doriti sa aflati mai multe despre aceste cabluri este bine de stiut ca s-a realizat o harta care prezinta intreaga retea de cabluri submarine. Aceasta o puteti accesa cu un click aici. Dupa ce intrati puteti selecta orice cablu, odata selectat veti primi mai multe informatii cu privire la el, adica anul in care a fost instalat, lungimea sau cei care detin cablul respectiv.

s-ar putea sa-ti placa