Acasa Tehnologie Buletinul de identitate electronic a aparut deja in Moldova

Buletinul de identitate electronic a aparut deja in Moldova

by Dragos Schiopu

In cadrul „ICT Summit 2014” de la Moldova, Pavel Filip, Ministrul Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor a aratat in premiera ce avantaje vor avea cetatenii Republicii Moldova daca vor opta pentru un asemenea dispozitiv electronic. Acest articol chiar daca nu are legatura cu tara noastra, este bine de stiut ca prin aproximativ aceleasi proceduri vom trece si noi cat de curand.

big-primul-e-buletin-de-identitate-ar-putea-sa-apara-pana-la-sfar-itul-veriiNoul document de identitate va contine mai multe elemente care au un caracter personal, toate stocate intr-un cip incorporat pe verso, dar si alte elemente de securitate. In Romania au reactionat mai multi sceptici cu privire la aceste buletine, dand o mare lovitura securitatii. In acest fel, tot Pavel Filip a declarat ca buletinele vor contine o semnatura digitala care asigura atat conectivitatea la mai multe servicii electronice cat si o securitate sporita.

„Acest document este integrat cu solutiile de e-guvernare, platformele MPass si MSign si permite intocmirea actelor juridice in format electronic, accesarea informatiei din sistemele si resursele internationale, procesarea serviciilor electronice publice si private, efectuarea tranzactiilor financiare. Pe viitor, acest document va asigura realizarea votului electronic in tara noastra”, a declarat ministrul Pavel Filip.

Cateva servicii publice la care au acces detinatorii unui buletin electronic:

  • Acces la datetele personale din Registrul de Stat al Populatiei
  • Depunerea de declaratii fiscale
  • Depunerea cererilor de licentiere in mai multe genuri de activitati
  • Acces la registrul bunurilor imobile
  • Comanda duplicatelor certificatelor de stare civila.

Aplicarea buletinului electronic nu este doar pentru a face respectivul stat mai special, ci ralierea la standardele europene de tehnologizare. Pe parcursul acestui an, solicitantilor de buletin electronic li se va elibera in mod gratuit un dispozitiv de citire al noului act de identitate, acest reader permitant accesul la serviciile electronice mentionate mai sus.

Totusi, acest tip de buletine au un mare dezavantaj, costul confectionarii unui asemenea document este de nu mai putin de 700 de lei, iar durata de procesare este de 30 de zile. Acesta va circula in paralel cu buletinul actual.

s-ar putea sa-ti placa