Cu totii ne-am obisnuit cu banalele probleme care apar in Windows, dar niciodata nu ne-am intrebat ce alternativa sa alegem pentru a le elimina. Spre exemplu Linux vine cu o gramada de alternative, intrucat este un sistem open source(gratuit pentru toti utilizatorii).
Pornind de la Ubuntu si terminand la Mint, toate sistemele de tip Linux sunt mult mai sigure fata de cele proiectate de Apple sau Microsoft.
Mint este o platforma de operare pe care lucreaza in comun doua sisteme de tip server precum Ubuntu si Debian. Este o distributie bazata in primul rand pe Linux, dar contine elemente grafice proprii, care totodata nu afecteaza consumul de resurse.
Linux Ubuntu, probabil cel mai cunoscut si raspandit sistem de tip Linux, si-a construit o intreaga armata de dezvoltatori ce l-au ajutat sa devina un exemplu pentru ceilalti. In parteneriat cu Canonical, acestia au reusit sa implementeze sistemul Unity cu ajutorul caruia, fluenta in accesarea utilitatilor din sistem devine mult mai accesibila.
Debian, cu o vechime destul de mare in spate, si-a pastrat originile si elementele grafice. Este printre putinele sisteme Linux care au reusit sa creeze un pachet software de aproximativ 37.500 de aplicatii. Foarte sigur, si cu lectiile gata facute, Debian a primit si update-ul la versiunea 7.5 la sfarsitul lunii aprilie.
Mageia, o platforma Linux, nu foarte cunoscuta de utilizatori, poate rula simultan mai multe elemente grafice precum cele de la: Gnome, IceWM, KDE, LXDE, Xfce, dar si Openbox, Razor-qt, WMaker, Cinnamon si Mate. Timpul pentru a deveni un viral in ceea ce priveste experienta pe un sistem Linux nu este pierdut, intrucat acestia lucreaza intens la zeci de soft-uri pentru a le oferi gratuit spre utilizare potentialilor membri.
Fedora, un fenomen bine conturat cu ajutorul unei echipe de ingineri de la RedHat, poate oferi sisteme grafice precum cele de la Awesome, Cinnamon, Enlightnmen, Gnome, KDE, LXDE, MATE, Openbox, Ratpoison sau Xfce. Cu o marja destul de ridicata de utilizatori, acesta pare a fi in topul celor mai sigure sisteme, intrucat conceptul de securitate de la Fedora a fost initiat de cativa hackeri.