Acasa Tehnologie Review camera auto Navitel R600

Review camera auto Navitel R600

by Dragos Schiopu

Daca ma intrebati pe mine, personal, cred ca orice masina ar trebui sa aiba inca din fabrica o camera auto la bord pentru a inregistra incidentele din trafic. Acestea pot fi foarte utile pentru a vedea ce s-a intamplat in cadrul unui incident rutier, fie ca esti implicat sau nu in acel incident. Asa ca, atunci cand a venit vorba sa primesc o camera auto Navitel R600 pentru a o testa, nu am putut decat sa fiu fericit ca pot adauga noi dotari masinii personale.

Desi camera auto Navitel R600 are cateva functii interesante, adevarul este ca dupa ce te joci cu ea cateva ore, vei uita complet de ele, pentru ca porneste singura pe modul inregistrare odata cu pornirea motorului si se opreste singura la 15 secunde dupa ce ai oprit motorul si, implicit, alimentarea ei. Are functii de suprascriere, eu i-am pus si un card generos, astfel incat in cele 2-3 saptamani de cand o testez, tot ce am avut de facut a fost sa o dau jos din suportul ei cand parcam masina si sa o montez la loc atunci cand plecam la drum. Sincer as lasa-o montata permanent in geam, dar in Romania poate aduce costuri aditionale cu geamul spart si camera furata.

Ca si specificatii, camera Navitel R600 poate inregistra full HD 1080P, poate face poze pana la 12 Mpx (aici nu prea vad rostul decat daca vrei sa o folosesti si pe post de aparat foto) si un meniu foarte usor de accesat si utilizat. In partea de jos are un buton de power pentru a o inchide si a o deschide, iar pe lateral are 4 butoane pentru o navigare usoara prin meniuri, dar si pentru a porni/opri inregistrarea video. In prezent am peste 10 ore de video inregistrate pe card, iar setarea pe care eu am ales-o a fost sa faca video-uri de cate 5 minute. Exista posibilitatea de a seta sa aiba si 1 minut, 3 minute sau 5 minute.

Vine cu un adaptor de 12 V pentru priza auto, iar aceasta are un cablu foarte lung, ceea ce este iarasi un mare plus din partea mea. Am putut sa duc cablul pe jos pe sub presul de la scaunul din dreapta, sa il urc pe lateral pe langa usa si apoi pe stalpul din dreapta fata pana sus la oglinda si chiar a mai ramas cablu, deci presupun ca indiferent de masina pe care o ai, cablul nu te va incurca.

Poti alimenta si direct camera, dar adaptorul care se fixeaza pe parbriz are si el mufa de alimentare, asa ca eu am preferat sa las mereu cablul si adaptorul montate, doar camera urmand a fi data jos atunci cand masina sta parcata.

Camera dispune si de microfon, asa ca inregistreaza toate convorbirile din masina. Are bineinteles optiune in meniuri pentru a opri aceasta functie, dar cred ca in anumite cazuri este foarte utila si aceasta functie, doar ca trebuie sa aveti grija ce vorbiti in masina, mai ales ca masina mea are si functie de bluetooth la care se leaga telefonul mobil, astfel incat discutiile telefonice se desfasoara prin difuzoarele masinii.

 

Pareri PRO

  • rezolutia buna a camerei si unghiul larg
  • calitatea inregistrarilor pe timp de noapte
  • cablul lung pentru alimentarea camerei
  • montarea si demontarea ei din suport
  • faptul ca se opreste automat dupa 15 secunde dupa ce nu mai este alimentata (in cazul unui accident mai grav, aceasta functie evita suprascrierea clipurilor de pe card)
  • data si ora marcate direct pe filmare

Pareri CONTRA

  • Bateria ei este destul de mica (banuiesc ca fara alimentare nu o poti folosi individual prea mult timp).
  • Suprafata adeziva pentru fixarea in geam, prima nu prea a tinut, dar a doua pare sa reziste cu brio in orice conditii.
  • Mi-ar fi placut sa vina cu card de memorie in cutie; personal, am cam ramas fara carduri micro SD (1 in aparatul foto, 1 in GoPro, 1 in raspberry pi, 1 in mp3 player, 2 in telefoane).
  • Pe card are un folder SOS unde ajung unele filmari, dar nu am inteles pe ce principiu ajung acolo (recunosc ca nici nu am citit manualul).

 

Inregistrari video

 

s-ar putea sa-ti placa