Pariurile sportive reprezintă, în mod normal, o modalitate relaxantă de petrecere a timpului liber. Aşa cum precizează şi cei de la PariuriX, comunitatea online cea mai activă de pariori români, activitatea de pariere trebuie privită ca un hobby, unul care trebuie practicat cu măsură, în timpul liber, fără ca acesta să devină un scop de obţinere a unui venit stabil.
Din păcate, există numeroşi pariori care încep să parieze de la vârste fragede, când sunt mult mai uşor impresionabili şi în momentul în care un pariu mai important le iese, îşi doresc să repete experienţa şi să câştige din ce în ce mai mult, iar şi iar. Astfel, ajung să parieze compulsiv, ceea ce din punct de vedere psihologic, este la un pas distanţă de dependenţa propriu-zisă. Pentru că pariatul este foarte imprevizibil, investirea unor sume de bani în speranţa unei îmbogăţiri peste noapte este exact ce poate fi începutul unui şir lung de probleme financiare şi psihologice.
Cum gândeşte şi acţionează un dependent de pariuri sportive, din punct de vedere psihologic? Vezi care sunt paşii de la plăcere la dependenţă!
Într-un interviu cu psihologul Marian Peţu oferit pe PariuriX, putem afla mai multe lucruri despre dependeţă, în general, şi în special despre dependenţa de pariuri sportive şi de jocuri de noroc. Acesta precizează faptul că dependenţa este „o stare de subordonare, de supunere faţă de cineva sau ceva. Din punct de vedere psihologic, dependenţa este o tulburare psihică manifestată prin lipsa de initiativă, prin ataşament total faţă de unele persoane sau obiceiuri.”
Aflăm aşadar că cei care ajung să parieze compulsiv, până în momentul în care sunt complet dependenţi de pariatul sportiv sub orice formă a sa, sunt atât de ataşaţi de pariatul sportiv în sine, încât deprind o obsesie, pe care nu o mai pot controla în niciun fel.
În opinia psihologului Peţu, primele semne ale dependenţei de jocuri de noroc ar fi următoarele: „Semnele că o persoană a devenit dependentă de jocurile de noroc sunt destul de simple şi au cam aceaşi formă de manifestare. Unul dintre semne ar fi frecvenţa unui astfel de loc destul de des, putând să se ajungă chiar şi de 4-7 ori pe zi sau un număr cât mai mare de ore, investirea unor sume de bani din ce în ce mai mari, modificarea stilului de viaţă în funcţie de anumite intervale de timp în care „trebuie” („este recomandat”) să fii prezent la anumite tipuri de astfel de jocuri.”
Iată care ar putea fi cei mai importanţi paşi dintre plăcerea unui hobby şi dependenţa acută de pariuri sportive:
- Prima încercare. Pentru toţi pariorii există acea primă dată când joacă un bilet, la îndemnul unui prieten mai experimentat, care îl asigură că joacă „la sigur”. Dacă se dovedeşte a fi câştigătoare, există o posibilitate uriaşa pentru ca pariatul să continue ceea ce duce la pasul următor.
- Plăcerea activităţii. Pariatul se poate dovedi relaxant şi antrenant în acelaşi timp. Astfel, meciurile sunt urmărite cu mai mult interes în condiţiile în care există o miză reală şi nu doar plăcerea pentru sportul în sine.
- Câştigurile materiale. Primele câştiguri consistente încep să dovedească faptul că există o oarece pricepere şi strategie în acţiunea parierii în sine. De aceea, în momentul în care există câştiguri materiale importante, tentaţia pentru câştiguri şi mai mari este foarte mare.
- Riscurile pentru venituri mari. Aşteptarea unor venituri sunt deja primele semne de pariere compulsivă. Astfel, pentru ca aceste câştiguri uriaşe să existe, trebuie să existe şi riscuri financiare la fel de mari. Iar în cazul în care rezultatul nu este unul favorabil urmeaza ruina financiară.
- Ruinarea financiară. Acest pas se produce în momentul în care rezultatele nu au fost unele favorabile, iar din punct de vedere financiar şi psihologic, pariorul este tot mai presat să recupereze banii pierduţi, evident tot prin pariuri.
- Depresia. Această stare psihologică precară se instalează în momentul în care problemele financiare, cele din viaţa socială şi profesională se adună nefast pentru dependentul de pariuri.
- Sinuciderea. Ultimul pas, imposibil de revenit, este sinuciderea. Astfel, tendinţa de sinucidere pentru dependenţii de pariuri este destul de mare, cu o rată a sinuciderilor care a crescut în ultima perioadă, aşa cum precizează cei de la PariuriX în campania lor de informare şi conştientizare.
Sinuciderea este ultimul pas dintr-o serie nefastă pe care o poate dezvolta un parior înrăit care ajunge dependent. Din păcate, numărul sinuciderilor printre dependenţii de pariuri sportive şi jocuri de noroc este în creştere. PariuriX.com îi avertizează pe toţi pariorii să nu îşi facă din pariato ocupaţie permanentă care să le asigure un venit stabil, deoarece riscurile sunt mari, iar pierderile pot fi uriaşe, începând cu cele financiare, până la cele afective, culminând cu pierderea vieţii. Pariatul sportiv este un hobby, nu o afacere!