Acasa Telefoane Primul telefon proiectat pentru nevazatori

Primul telefon proiectat pentru nevazatori

by Dragos Schiopu

OwnFone, o companie britanica cu sediul in Londra a dezvoltat un telefon proiectat special pentru persoanele nevazatoare. Telefonul este proiectat cu ajutorul limbajului Braille, alfabetul folosit de catre aceste persoane.

ownfoneTelefonul celor de la OwnFone nu este prima tentativa de acest gen, si in trecut s-au mai proiectat telefoane speciale pentru aceasta categorie de persoane, insa modelul de fata este anuntat si este primul care se va putea comercializa.

Atat partea din spate cat si cea din fata sunt folosite cu ajutorul imprimarii 3D, prin acest mod putand sa se personalizeze foarte mult in viitor. Totodata, cu ajutorul limbajului Braille si cu tehnologia de fata un nevazator va putea folosi nestingherit un telefon.

Ceea ce este cel mai remarcant la dispozitivul de fata este ca se va putea cumpara cu doar 60 de lire, un pret relativ mic pentru un telefon care vine dotat cu un astfel de sistem. Chiar inventatorul telefonului, Tom Sunderland a declarat ca pretul este tinut asa de jos de tehnica imprimarii 3D, prin acest fel pretul ramanand in permanenta la un nivel decent.

Aparatul acesta va veni in doua modele. Va putea fi citit atat de persoanele care cunosc limbajul Braille cat si limbajul obisnuit, prin acest lucru adresandu-se unui public tot mai extins.

Telefonul va putea sa mai primeasca si alte personalizari. Aici putem remarca adaugarea a doua sau patru butoane de tip Braille, acestea fiind concepute pentru a se programa pentru a apela prietenii, prin acest fel apelarea putandu-se face doar prin apasarea unei singure taste.

Procesul de tiparire al tastaturii este in curs de brevetare, iar cei de la OwnFone probabil vor dori sa sporeasca numarul de dispozitive. Initiativa este una excelenta, dar vom vedea ce vor accepta persoanele cu deficienta de vedere, pana la urma alegerea este a lor. Spun acest lucru deoarece apar tot mai multe aplicatii, atat in Google Play cat si in Apple Store care sunt concepute special pentru sectorul persoanelor nevazatoare, un astfel de exemplu fiind chiar VoiceOver.

s-ar putea sa-ti placa