Acasa Tehnologie 5 noi sisteme de operare mobile în 2013

5 noi sisteme de operare mobile în 2013

by Dragos Schiopu

Anul 2013 va aduce pe piața mobile 5 noi sisteme de operare mobile, care se vor lupta pentru locul 3, în urma Android și iOS. Este interesant de urmărit piața de smartphones anul acesta și de văzut dacă Android, iOS și Windows Phone 8 vor reuși să țină pasul cu nou veniții.

Sailfish OS

Echipa care a lucrat în cadrul Nokia la sistemul de operare MeeGo (smartphone-ul Nokia N9 a avut acest sistem de operare instalat) a format compania Jolla, companie ce dorește să ducă mai departe munca depusă la realizarea MeeGo, prin noul proiect lansat de aceștia numit Sailfish OS, un sistem de operare inovativ, ușor de utilizat, cu multitasking real, fără butoane fizice, bazat pe proiectul Mer, realizat de comunitatea iubitorilor MeeGo. Sailfish va fi de departe supriza acestui an, fiind un sistem de operare foarte așteptat de către comunitate, dar și de operatorii din Asia.

Sailfish OS are o interfață bazată pe swipe, acesta putând fi utilizat numai cu o mână, interfața personalizabilă, bazată pe o imagine selectată de utilizator, tile-uri ce reprezintă aplicația rulând real time și cu care se poate interacționa etc. Jolla promite că Sailfish va putea chiar rula aplicațiile de Android.

BlackBerry 10

Alături de Sailfish OS, BlackBerry 10 este cel mai așteptat sistem de operare din 2013. Primele telefoane cu BB10 urmează să se lanseze la finele lui ianuarie. BlackBerry 10 este un sistem de operare nou, ce are la origini sistemul de operare QNX, bazat pe swipe, real multitasking, asemănându-se cumva cu Sailfish, prin reprezentarea aplicațiilor ce rulează sub forma unor tile-uri, dar împrumutând multe elemente de la MeeGo. RIM a investit foarte mult în acest nou sistem de operare, ce se speră a fi un real succes. Dezvoltatorii sunt alături de RIM, care promită că la lansare, magazinul de aplicații va fi plin. RIM pune la dispoziție foarte multe unelte de dezvoltare și posibilități de portare a aplicațiilor Android și iOS pe platforma BB10, platformă ce poate rula și aplicații Android fără eforturi suplimentare de portare.

După lansarea primelor telefoane cu BB10, acest sistem de operare va fi disponibil și pe tabletele PlayBook, RIM dorind astfel să unifice cele 2 sisteme de operare.

Cum BlackBerry 10 este orientat în special spre clienții din zona corporate, acesta va avea 2 profile: work și home, fiecare cu setările sale și cu aplicațiile necesare preinstalate.

Ubuntu Mobile OS

Recent anunțat, Ubuntu Mobile OS va intra anul acesta în cursă alături de sistemele de operare mai sus amintite. Acesta va avea o interfață asemănătoare cu interfața de pe calculatoarele desktop, pentru a oferi utilizatorilor aceiași experiență pe toate device-urile, pornind de la desktop până la tablete și telefoane inteligente.

Firefox OS

Bazându-se pe popularitatea mare avută de browserul Firefox, cei de la Mozilla au decis să își încerce norocul și în lumea sistemelor de operare mobile, lansând în 2013 primul lor produs, Firefox OS. Numit inițial „Boot to Gecko” (Gecko este un layout engine open source realizat de Mozilla, folosit în majoritatea produselor Mozilla, cum ar fi Firefox, Thunderbird etc.), Firefox OS este văzut ca un mare browser, aplicațiile rulate de acesta fiind aplicații HTML5.

Tizen OS

După ce Intel a întrerupt parteneriatul cu Nokia pentru realizarea MeeGo, a încheiat un parteneriat cu Samsung pentru dezvoltarea unui nou sistem de operare numit Tizen. Deși în 2012 Tizen nu a stârnit foarte mult interes din partea presei sau a dezvoltatorilor, Samsung a anunțat că în 2013 va lansa primele device-uri cu Tizen, sistem de operare ce vine să înlocuiască actualul sistem de operare dezvoltat in-house de către Samsung, numit bada.

Se presupune că Tizen va putea rula aplicații realizate pentru bada, însă acest aspect nu este confirmat oficial.

Rămâne de văzut în 2013 cum vor reacționa cei 3 mari „grei”, iOS, Android și Windows Phone, dacă se vor „inspira” de la cele 5 sisteme de operare noi, dacă vor îmbunătăți produsele lor și dacă vor reuși să facă față valului de sisteme de operare noi ce doresc să ajungă pe poziții fruntașe.

2013 o să fie un an dificil și pentru dezvoltatorii de aplicații deoarece vor avea mai multe platforme de targetat, iar fiecare platformă furnizează unelte de dezvoltare diferite, făcând astfel dificilă portarea aplicațiilor.

Care dintre cele 5 sisteme de operare mobile credeți că va fi surpriza anului?

s-ar putea sa-ti placa

2 comentarii

PUnisher 11-01-2013 - 12:05

Dintre toate, cel mai interesant e Ubuntu OS.

Comentariile sunt inchise.