Probabil unul dintre cele mai neplacute lucruri care i se pot intampla unui calculator este sa devina virusat. Un virus, odata ajuns intr-un computer, reuseste sa strice complet experienta utilizarii astfel incat apar tot felul de erori sau chiar furturi de date. Astfel utilizatorii incearca pe cat mai mult cu putina sa-si fereasca dispozitivele de virusi. Totusi cum putem sa ne ferim calculatorul de virusi?
1.Achizitionarea unui antivirus
Stiu ca exista foarte multe programe de tip antivirus pe internet care sunt complet gratuite. Fie ca este vorba despre o versiune demo sau trial, un antivirus gratuit sau unul piratat, acestea nu te vor putea proteja de virusi la fel de bine cum o face un antivirus licentiat. Spun asta deoarece atunci cand cumperi un antivirus acesta este mult mai eficient mai ales pentru faptul ca primeste actualizari dese astfel incat sa recunoasca si virusii aparuti recent.
Eu unul detin o versiune premium a antivirusului Bitdefender si pana acum nu am avut nicio problema cu virusii chiar daca descarc zilnic destule programe si fisiere. Se intampla asta deoarece sunt avertizat de fiecare data cand sunt pe cale sa accesez un website ce pare periculos precum si atunci cand descarc un fisier virusat.
2.Descarcati fisiere doar din locuri sigure
Termenul de download este foarte popular pe internet. Asta deoarece exista o multime de site-uri de unde putem descarca legal sau mai putin legal, muzica, programe, jocuri si multe alte tipuri de fisiere. Recomandarea mea este sa descarcati astfel de fisiere doar de pe site-urile sigure deoarece un site mai putin cunoscut si care pare dubios va poate infecta calculatorul cu o multime de virusi.
3.Nu descarcati fisierele primite prin mail de la persoane cunoscute
Foarte multe calculatoare sunt virusate deoarece utilizatorii descarca fisierele primite prin mail chiar daca expeditorul este unul necunoscut iar mailul are un continut dubios. Astfel inainte de a descarca un astfel de fisier, incercati sa va dati seama daca acesta este unul curat sau nu. Puteti sa va dati seama de acest lucru uitandu-va la continutul mailului si mai ales la dosarul in care acesta a ajuns. In general se recomanda ca mailurile ajunse in folderul spam sa nu fie accesate iar daca le accesam, sa nu dam click pe link-urile primite sau pe fisierele atasate.
4.Nu dați click pe orice link
În general acest tip de virusi se intalnesc pe Facebook. Victima primeste un link pe chat sau pe wall de la un prieten care la randul sau este o victima, da click si brusc contul sau de Facebook va incepe sa distribuie si el linkul prietenilor si tot asa mai departe. Este frustrant sa vezi ca pe peretele tau apar tot felul de mesaje pe care tu nu le-ai postat asa ca, pentru a evita acest lucru, va recomand sa nu dati click chiar pe orice link primit. Nu inainte de a intreba persoana respectiva ce contine linkul pentru a va asigura ca nu sunteti pe cale sa va virusati calculatorul.
5.Inainte de a copia un fisier de pe un stick, scanati stickul
Stickurile sunt probabil cele mai portabile dispozitive prin intermediul carora puteti transfera date de pe un calculator pe altul. Astfel stickurile au devenit foarte populare. Fiecare utilizator imprumuta un stick pentru a copia o melodie sau un proiect iar acesta ajunge inapoi la detinator. Din start acel stick este introdus in doua calculatoare iar din cele doua poate lua si un mic virus. Pentru a nu va virusa calculatorul va recomand ca de fiecare data cand introduceti un stick sau orice dispozitiv asemanator in calculator, sa il scanati pentru a nu va risca sa va infectati calculatorul cu tot felul de virusi.
Pe final doresc sa lansez o intrebare: voi cum va protejati calculatorul de virusii de pe internet?