Acasa Diverse ACTA – ce este si ce reprezinta

ACTA – ce este si ce reprezinta

by Dragos Schiopu

ACTA, adica Anti-Counterfeiting Trade Agreement sau mai pe romaneste „Acord comerical de combatere a contrafacerii” este cel mai important subiect al inceputului de 2012.

Acesta este defapt un acord ce are ca scop un tratat international pentru proteharea drepturilor de autor sau mai bine zis proprietate intelectuala. Acest tratat a fost negociat in secret in ultimii patru ani de catre mai multe tari, atat din Uniunea Europeana cat si de pe restul continentelor, printre care si Romania, sau mai bine zis intr-un mod mai detaliat 22 de state membre UE si Uniunea Europeana au semnat pe 26 ianuarie 2012, la Tokyo, Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA): Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franta, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Spania, Suedia si Marea Britanie.

Pana aici nimic neclar sau problematic, dar daca analizezi mai bine acest tratat nu este corect pentru ca in primul rand a fost negociat cu usile inchise, pe cand in mod legal trebuiau consultati reprezentantii societatii civile si World Trade Organisation sau World Intellectual Property Organisation.

Pe langa asta trebuie sa stiti ca fiecare miscare facuta de voi pe internet va fi monitorizata de catre providerul vostru de internet, iar daca acesta observa ca aveti de-a face cu materiale piratate, prin tratatul ACTA, o comimsie va fi anuntata si riscati amenzi de zeci de mii de euro, confiscarea laptopului sau chiar si pana la 5 ani de inchisoare.

Ca sa dau un exemplu, daca te filmezi si pe fundal se aude o melodie, risti sa fii amendat pentru ca melodia din fundalul filmului nu are respectate tratatele de drepturi de autor.

Potrivit Parlamentului European, scopul ACTA este de a respecta drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv cea online, si de a combate contrafacerea si pirateria pentru bunuri precum: haine de lux, muzica si filme.

Ce trebuie sa stiti totusi este ca primele discutii oficiale despre ACTA vor avea in luna Mai a acestui an, atunci comisiile de specialitate vor analiza textul proiectului de lege, urmand ca in iunie 2012 sa existe o dezbatere publica despre acest subiect.

Din cauza ACTA in momentul de fata in toata lumea oamenii protesteaza in plina strada, un lucru pe care cu siguranta in scurt timp il vor face mai toti, pentru ca acest tratat afecteaza societatea in care traim cat si pe noi insine.

Daca vrei sa citesti tratatul, poti copia fisierul oficial cu traducerea in limba romana de aici.

s-ar putea sa-ti placa

4 comentarii

Extremlym 09-02-2012 - 08:17

STOP ACTA

george 04-03-2012 - 14:36

baaaaaaaaaaaaaaaaaa
nu e corect
tui acta masii

Comentariile sunt inchise.