Acasa Tehnologie De ce aplicaţiile gratuite îţi consumă rapid bateria

De ce aplicaţiile gratuite îţi consumă rapid bateria

by Dragos Schiopu

Cu toţii preferăm să folosim aplicaţiile gratuite, în locul celor plătite, chiar dacă preţul lor este foarte mic, de cele mai multe ori 1$. Dar dezvoltarea unei aplicații nu se face așa de ușor, presupune multe ore de muncă, nopți nedormite și zile pierdute în fața calculatorului, așa că nici dezvoltatorului nu îi convine să dea aplicația gratuit. Drept pentru care folosește alte metode de monetizare, cum ar fi reclamele.

Știm cu toții că atunci când utilizăm o aplicație gratuită vom fi bombardați cu reclame, bannere cu versiunea plătită, alte reclame cu aplicațiile aceluiași dezvoltator, reclame în push notifications etc. Iar de cele mai multe ori, aplicațiile gratuite includ diverse coduri pentru trackingul utilizatorilor, detectarea locației, pentru realizarea unui profil demografic al utilizatorului etc. Nu mai vorbim de aplicațiile care îți „analizează” contactele și decid să ți le încarce pe serverul lor.

Dar oare ce impact are o aplicație gratuită vs o aplicație plătită asupra unui telefon? Să ne oprim asupra unei aplicații simple: un cronometru. În varianta plătită, acesta nu folosește conexiunea 3G/WiFi, însă în varianta gratuită, conexiunea internet este utilizată des pentru afișarea reclamelor, reclame ce se schimbă la fiecare minut (depinde de aplicație, la unele se schimbă mai des, la altele mai rar), pentru afișara bannerelor de la dezvoltator, pentru trimiterea diverselor statistici legate de funcționarea aplicației sau de profilul utilizatorului.

Oare chiar se merită să folosești o aplicație gratuită în favoarea celei plătite? Nu, mai ales dacă nu vrei să ți se consume bateria mai repede sau să îți crească traficul de date inutil.

Conform unui studiu efectuat de cercetătorii de la Purdue University, în care au fost implicate 5 aplicații populare gratuite ce au fost testate pe un smartphone cu sistem de operare Android, 65%-75% din energie este utilizată pentru a descărca reclame de pe internet, pentru a le afișa, pentru monitorizarea utilizatorului și pentru încărcarea statisticilor colectate pe internet. Mai jos un tabel din cadrul aceluiași articol în care sunt prezentate cele 5 aplicații și consumul de baterie aferent.

Observăm că în cazul browserului nativ din Android, 16% din energie este utilizată pentru tracking-ul utilizatorului, în cazul Angry Birds 45% pentru tracking și 28% pentru trafic pe internet (cum Angry Birds nu este un joc online, traficul este realizat de modulul pentru afișarea reclamelor), iar în cazul Free Chess 50% din energie este utilizată exclusiv pentru afișarea reclamelor de către un modul 3rd party, AdWhirl.

În cazul Angry Birds, observăm din tabel că acesta are incorporat modulul Flurry, un modul 3rd party pentru agregarea datelor și afișarea reclamelor. Flurry rulează pe un thread separat și colectează date privind locația utilizatorului, sistemul de operare utilizat și le încarcă pe serverele sale. În timpul jocului, Flurry descarcă reclame și le afișează pe ecran.

Aplicația New York Times folosește peste 15% energie pentru a colecta date despre utilizator și pentru a le încărca pe serverele sale.

În cazul sistemului de operare Android, foarte multe aplicații din magazin nu sunt optimizate pentru un consum redus de energie, nu sunt optimizate pentru un transfer minim de date prin rețeaua 3G, nu sunt optimizate pentru detectarea rapidă a locației și apoi oprirea GPS-ului etc. Toate aceste aplicații au ajuns în market datorită faptului că nu există un control strict al fiecărei aplicații distribuite prin magazin, așa cum există la AppStore, Nokia Store, Samsung Apps, AppWorld, iar dezvoltatorul poate include ce modul dorește și poate colecta ce informații vrea.

Câteva sfaturi în ceea ce privește utilizarea aplicațiilor gratuite:

  1. după ce ai terminat de utilizat o aplicație, asigură-te că aceasta este oprită complet și nu minimizată, folosind eventual un task manager. De cele mai multe ori, aplicațiile continuă să funcționeze în background și să încarce reclame. Alți programatori se folosesc de această practică pentru a încărca reclamele mai des atunci când aplicația este minimizată pentru a genera un profil mai mare.
  2. dacă o aplicație, să zicem X și 0, își cere acces la contacte sau la GPS, deși teoretic aceasta nu are ce face cu acele date, nu o mai utiliza. Această aplicație nu face decât să trimită informații personale către alte persoane
  3. dacă utilizezi frecvent o aplicație, de exemplu un client de Twitter, Facebook sau Foursquare, iar aceasta are reclame, este bine să achiziționezi versiunea full pentru a elimina utilizarea modulului de reclamă și/sau tracking, mărind astfel durata de viață a bateriei
  4. utilizați un soft ce permite monitorizarea traficului conexiunii 3G și încercați să eliminați acele aplicații care folosesc prea mult conexiunea internet. Dacă o aplicație nu are nevoie de internet pentru a funcționa, înseamnă că îl folosește pentru a descărca reclame și pentru a colecta date statistice din telefon.

Dacă aveți și alte sfaturi, vă rog să le treceți în comentarii.

Sursă foto: http://research.microsoft.com/en-us/people/mzh/eurosys-2012.pdf

s-ar putea sa-ti placa

1 comentariu

GCM 28-03-2012 - 11:40

Daca minunatul Market, mai nou Play, ar pune la punct plata directa de pe telefon si pentru Romania intr-adevar nu s-ar merita sa folosesti o aplicatie free pentru a evita costuri derizorii de cativa lei.

Pentru blocarea reclamelor exista aplicatia Add Free (care, culmea, e free) care functioneaza ireprosabil.

Comentariile sunt inchise.