Acasa Tehnologie Winamp sau decaderea unui gigant

Winamp sau decaderea unui gigant

by Dragos Schiopu

Probabil toti ati auzit de winamp – player-ul care, daca sunteti adolescenti, v-a gadilat urechile cu melodiile MP3 care le adaugati in playlist sau, daca sunteti mai in varsta, player-ul care a revolutionat modul in care putem asculta muzica la calculator la vremea la care a aparut (21 aprilie 1997).

Insa, probabil sunt si persoane care nu au aflat despre winamp.

Ce este winamp?

Winamp este o aplicatie pentru calculatoare – un media player – care are functia de a relua fisierele audio si video ce ruleaza pe Windows, Android si OS X. Aplicatia a aparut in data de 21 aprilie 1997 si a fost cu adevarat ceva revolutionar. Fiind creeata de Justin Frankel si Dmitry Boldyrev, aplicatia a fost scrisa in programul C++ si, in acest moment, este disponibila in 18 limbi inclusiv romana.

In data de 8 septembrie 1998, programatorii au creat Winamp 2.0, acesta fiind unul dintre cel mai descarcate programe de Windows.

Incepand cu anul 2000, Winamp a reusit sa obtina aproximativ 25 de milioane de utilizatori inregistrati.

Dupa dezamagirea Winamp 3.0, Justin Frankel a lansat Winamp 5.0, probabil cea mai populara versiune Winamp iar designul acestui player inca este unul unic. In aceasta imagine puteti vizualiza celebrul design.

winamp

In 2007, programatorii au lansat versiunea 5.5, oferind un design nou, complet modificat, insa cu optinea de a ramane la vechiul design mult indragit. De-a lungul acestor update-uri au fost inmultite mai multe functii precum : evolutia AVS-ului – sistem de vizualizare avansata, aparitia Audio CD Ripping – Winamp poate copia melodii de pe CD-urile audio, aparitia CD Burning – Winamp poate inscriptiona CD-uri audio cu viteze de pana la 48x si asa mai departe.

Winampmain

 

Este o vorba – Tot ce incepe se si termina – In momentul in care servicii precum iTunes si Windows Media Player au invadat Internetul, Winamp a ramas intr-un colt de umbra. Dupa un deceniu si jumatate in care l-am putut descarca de pe Internet, a venit momentul sa ne luam adio de la batranul player. Pe data de 20 noiembrie 2013, AOL a anuntat pe site-ul oficial al programului faptul ca din acel moment, Winamp nu va mai primi update-uri oficiale si ca nu va mai putea fi descarcat.

Declinul acestui program a inceput cu aparitia mult mai performantelor iTunes si Windows Media Player. Faptul ca programatorii nu au mai oferit update-uri folostitoare care dea macar o sansa programului sa concureze a contribuit la declinul unui gigant.

Daca doriti sa incercati alternative similare si gratis, cum ar fi AIMP sau Amarok, puteti vedea o intreaga lista pe acest site (alternativepedia.com).

 

s-ar putea sa-ti placa

2 comentarii

Arbunea Ionut 18-04-2014 - 07:58

Winamp a fost cumparat de ceva vreme de alta companie. „Radionomy”

George Dobrin 18-04-2014 - 13:48

cred ca de aceea inca mai exista si site-ul oficial

Comentariile sunt inchise.