Acasa Tehnologie Tehnologia, spionul secolului XXI

Tehnologia, spionul secolului XXI

by Dragos Schiopu

Este tehnologia utila? Cu siguranta. Secolul XXI aduce tehnologii care usureaza viata fiecaruia dintre noi, dar in acelasi timp devin spionul ideal. Telefoanele mobile sunt ascultate, ceea ce nu este rau, informatiile provenite din convorbiri avand rol cheie in anumite cazuri.

De asemenea, aplicatiile instalate pe smartphonuri au acces la informatiile utilizatorului. Aici apare o problema mai mare. Aceste aplicatii pot trimite datele pe diferite servare, dar daca nu sunt criptate, informatiile pot fi compromise. Bitdefender a creat o aplicatie pentru iOS care verifica fiecare aplicatie in parte si spune ce acceseaza acea aplicatie. Programul se numeste Clueful si a avut parte de o primire ,,calduroasa”. Pentru cei care nu au inteles, aceasta aplicatie a fost eliminata din AppStore, dar a revenit. Este o aplicatie foarte utila, care nu trebuie sa lipseasca din telefoanele Iphone.

Scurt video pentru Clueful

skype-securityProblema apare cand si conversatiile Skype devin interceptate. Mai multi jurnalisti si specialisti IT spun ca apelurile lor realizate prin Skype au fost monitorizate. Asta nu inseamna o incalcare a drepturilor? Sigur ca da, ba mai mult, aplicatiile tind sa colecteze tot mai multe date despre utilizatori, aspect foarte grav.

Mai multe persoane au semnalat aceasta problema ,,de securitate” catre Microsoft printr-o scrisoare, dar se prea poate sa nu fie o problema de securitate.

 

Sa nu uitam ca si aplicatiile din facebook pot accesa datele noastre. Practic pe internet nu mai suntem ” doar noi ” .

Totusi informatiile colectate de aceste mari companii sunt criptate, asta inseamna ca sunt in siguranta.

Exista si persoane care incearca sa obtina informatii personale prin diferiti virusi. Cum putem sa ne ferim de aceste persoane, sau de aceste atacuri informatice?

In primul rand o suita de securitate de top va va proteja de 10 ori mai bine decat un antivirus mai slab. Cel mai bun antivirus este Bitdefender, dar pe lista mai poate aparea si Kaspersky. Personal, eu utilizez Bitdefender Internet Security 2013, un antivirus excelent ce ofera o protectie maxima.

bitdefenderkaspersky-internet-security-2013-beta-02-700x462

wotIn al doilea rand putem sa avem si niste addon-uri pentru browser, care verifica linkurile. Se poate folosi WOT ( Web Of Trust ) compatibil cu Mozilla Firefox, Google Chrome, Internet Explorer, Opera si Safari. Il puteti descarca de aici.

Util mai este si TrafficLight, realizat chiar de Bitdefender. Link pentru download.

Pentru reteaua de socializare facebook sau twitter puteti folosi SafeEgo, care este foarte util. Cine credeti ca a realizat SafeEgo? Evident, Bitdefender. Link download pentru twitter si facebook.

Bitdefender a pus mare accent privind protectia pe retelele de socializare, pentru ca acestea sunt foarte populare, iar riscul de a va trezi cu un virus luat de pe aceste site-uri este foarte mare.

Restul depinde si de voi, dar cu o protectie avansata, sansele sa va pastrati informatiile doar in calculatoarele voastre cresc.

s-ar putea sa-ti placa

Comentariile sunt inchise.