Acasa Tehnologie Tehnologia incarcarii wireless a mai facut un pas important

Tehnologia incarcarii wireless a mai facut un pas important

by Dragos Schiopu

system

Cu totii ne-am dorit si inca ne dorim in continuare sa nu ne mai bagam telefonul la incarcat, sa il lasam undeva intr-un colt pe etajera si sa se incarce singur fara a ne mai solicita pe noi. Odata cu venirea primului sistem de incarcare wireless acest lucru a fost posibil, dar nu in totalitate. Din pacate doar unele telefoane pot fi incarcate wireless cu tehnologia de care beneficiem la momentul de fata, asadar e timpul pentru o schimbare.

Tehnologia creata de catre cei de la Microsoft Research din China aduce ceva nou in acest domeniu, pune accentul mai mult pe incarcarea telefoanelor wireless fara a mai fi nevoie sa fie asezate pe un anumit suport, sa fie lasate pur si simplu pe masa si sa se incarce. Inginerii Microsoft Yunxin Liu, Zhen Qin si Chunshui Zhao din China au gandit in asa fel acest proiect incat dispozitivul sa poata fi lasat oriunde pe masa iar acesta sa se incarce wireless.

Daca stam bine si ne gandim este un pas urias in evolutia acestei tehnologii, este un pas in fiabilitatea pe care o putem avea atunci cand vrem sa punem telefonul la incarcat.

Pe ce sistem lucreaza aceasta tehnologie? Cum este posibila incarcarea wireless fara a mai beneficia de vre-un suport? Ei bine aceste raspunsuri le puteti afla in urmatoarele randuri.

x

Toata ingineria pe care se bazeaza acest tip de incarcare wireless consta in trasmiterea unor fascicule de lumina catre dispozitiv. In primul rand se instaleaza o camera Kinect pe tavan (in cazul actualului prototip lansat de catre cei de la Microsoft Research) care are la baza un software de recunoastere a obiectelor, scaneaza incontinuu masa si detecteaza smartphone-ul ce trebuie incarcat. Atunci cand acesta este recunoscut de sistemul software se va transmite un fascicul de lumina catre un panou fotovoltaic transparent ce trebuie preaplicat pe telefon, generandu-se astfel electricitate pentru incarcarea bateriei telefonului. Cei trei ingineri de la Microsoft Yunxin Liu, Zhen Qin si Chunshui Zhao au descoperit ca nu exista nici-un fel de diferenta in privinta timpului de incarcare dintre un incarcator clasic si acest sistem.

Pentru a se evita fasciculul de lumina atunci cand telefonul este incarcat, sistemul AutoCharge foloseste un panel PV ce aprinde un microcontroler si un indicator LED cu un semnal intermitent care arata starea bateriei. Atunci cand telefonul are nevoie de energie electrica led-ul nu mai transmite un semnal intermitent emitand fasciculul luminos in continuu pentru incarcare.

Nu va faceti griji insa in privinta altor obiecte de pe suprafata de incarcare, daca software-ul va recunoaste un alt obiect decat telefonul acesta isi va stinge ledul si nu va mai incerca sa transmita curent electric.

Oare acesta va fi viitorul incarcarii wireless? Aici se va opri tehnologia pentru acest modul? Va ramane insa de vazut, inca se mai lucreaza la acest domeniu si speram ca pe viitor sa nu mai fie nevoie decat de telefon si nimic mai mult, totul sa se poata face liber, fara camere sau suport-uri. Pana la momentul de fata cercetatorii de la AutoCharge au admis faptul ca aceasta evolutie majora adusa de ei este pe departe de a deveni un produs real.

s-ar putea sa-ti placa