Acasa Tehnologie Supercomputerul IBM Watson va fi folosit pentru tratarea cancerului

Supercomputerul IBM Watson va fi folosit pentru tratarea cancerului

by Dragos Schiopu

Compania IBM a anuntat zilele acestea ca 14 institute oncologice din SUA şi Canada vor primi ajutor din partea supercomputerul IBM Watson pentru tratarea cancerului.

ibm watson

Acesta va fi folosit pentru a diagnostica mai rapid datele genetice ale tumorilor, dar si pentru a decide terapii personalizate anticancer. Daca pana acum, procedura obisnuita prin care se stabileste medicatia cea mai eficienta pentru fiecare bolnav de cancer poate dura mai multe saptamani, IBM Watson poate face acest lucru in doar cateva minute.

„Cand este vorba despre cancer, intotdeauna este o intrecere”, a declarat Dr. Lukas Wartman, director adjunct de genomica a cancerului in cadrul institutului McDonnell Genome din cadrul Washington University, St. Louis, unul dintre centrele care s-au inscris pentru a folosi sistemul Watson.

„La randul meu pacient cu cancer, stiu cat de importante pot fi informatiile genomice. Din pacate, traducerea rezultatelor secventierii cancerului in potentiale variante de tratament dureaza adesea cateva saptamani, in care o echipa de experti analizeaza o singura tumora si ofera raspunsuri pentru orientarea deciziilor privind tratamentul. Watson pare sa ajute la reducerea considerabila a acestei perioade”, a adaugat Wartman.

Cum va actiona IBM Watson? Medicul oncolog va introduce in baza de date amprenta genetica a tumorii pacientului, cea care va determina ce gene au suferit mutatii si care este posibila cauza a caracterului malign al tumorii, iar supercomputerul va determina ce a provocat aparitia tumorii si care este cel mai potrivit tratament in acest caz.

Nici compania Apple nu se lasa mai prejos cand vine vorba de inovatii in domeniul medical. Un reprezentant al companiei a dezvaluit, in aceasta saptamana, ca intentioneaza sa dezvolte aplicatii pentru telefoanele Apple care vor permite utilizatorilor sa faca teste ADN si sa descopere astfel ce boli sunt susceptibili sa dezvolte.

De asemenea, Apple a facut recent echipa cu IBM pentru a permite software-ului care ajuta la colectarea datelor despre sanatate de pe iPhone-uri, sa poata fi utilizat de Watson.

Detalii suplimentare despre Watson puteti afla din videoclipul de mai jos.

s-ar putea sa-ti placa