Acasa Tehnologie Suntem in Matrix?

Suntem in Matrix?

by Dragos Schiopu

human-vs-robot-09 TheMatrixWallpaper800Stiinta cauta semna care sa demonstreze ca noi nu suntem reali. Unii oameni de stiinta sustin ca traim intr-un simulator, iar mai mult decat atat altii spun ca pot dovedi acest lucru.

De-a lungul ultimilor ani, multe filme science fiction au popularizat ideea cum ca noi nu am fi ceea ce parem, ci am trai cu toti intr-o alta lume – Matrix.

In ultimul deceniu, fizicieni si filosofi au inceput sa ia aceasta idee in serios, in frunte cu profesorul Nick Bostrom care a publicat lucrarea ,, Traim intr-un simulator?” in Philosophical Quarterly in 2003. Practic, Bostrom sustine ca o mare cresterea exponentiala a puterii de calcul pare sa indice ca intr-o zi vom fi capabili de a crea o simulare digitala a intregului nostru univers.

Asadar… ori traim in acest Univers, palpabil, cunoscut de noi si suntem pe punctul de a crea un simulator digital sau suntem deja intr-unul fara sa realizam. Abstract, nu-i asa? Cand ne gandim la posibilitatea asta, am putea spune ca oamenii de stiinta sunt impotriva existentei noastre.

Dar cum putem testa ipoteza? In cazul in care lumea noastra este falsa, care sunt marginile? Se pare ca suntem in masura sa raspundem la aceste intrebari datorita stiintei. Anul trecut, un grup de cercetatori de la Universitatea din Washington, condus de profesorul de fizica Martin Savage au afirmat ca au obtinut anumite informatii cu privire la aceste limite care ar demonstra ca nu suntem reali.

Totusi, vine intrebarea: daca nu suntem reali, cine ne-a creat? Cine are ,,grija” de noi? Exista oare posibilitatea sa fim inlocuiti de indata ce se afla ca ne-am dat seama ca suntem roboti? Se pare ca niciun cercetator nu are un raspuns concret la aceste intrebari. Raspunsurile genereaza si mai multe intrebari. In concluzie, cel mai sanatos ar fi sa ne traim viata si sa ne bucuram de ceea ce avem, roboti sau nu, toti ne vom stinge candva.

s-ar putea sa-ti placa