Acasa Tehnologie Stiinta te ajuta sa fii precum SpiderMan

Stiinta te ajuta sa fii precum SpiderMan

by Dragos Schiopu

Persoanele care viseaza de mici sa devina supereroi ar putea avea in curand sansa de a escalada zidurile si de a se catara la fel ca Spider-Man. Se pare ca acest lucru va fi posibil datorita oamenilor de stiinta, care lucreaza cu armata SUA pentru a dezvolta un material care permite unui om sa urce cu usurinta pe un perete de sticla vertical.
thumb_big_iphone_6fa8485e5f1e1af7854555b0c3cdee7b
Cercetatorii au avut ca sursa de inspiratie soparlele Gecko(reptile care au peri mici pe degetele de la picioare,numiti mustatile, fapt ce le permite sa urce chiar si cu susul in jos), creand astfel un fel de ventuze din silicon,de dimensiuni mici, acoperite cu nervuri, care sa capabile sa se prinda de suprafete netede. Apoi, oamenii de stiinta au construit un ham cu ajutorul caruia mana sustine greutatea piciorului aflat in repaus.

Incercarile anterioare de a copia modelul Gecko nu au reusit, dar oamenii de stiinta de la Universitatea Stanford, care lucreaza in parteneriat cu US Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), au gasit o modalitate de divizare a sarcinii. Aceasta descoperire i-a permis tanarului Elliot Hawkes, un student la Stanford, care cantareste 70 de kilograme, sa escaladeze un perete de sticla vertical, inalt de 3,5 metri.

Acum, dupa frumoasa reusita, cercetatorii spera sa dezvolte tehnologia pentru le permite alpinistilor sa se miste mai repede si mai usor. Acest lucru ar putea duce, in cele din urma, la inventarea unor manusi similare cu cele utilizate de catre personajul lui Tom Cruise in filmul ,,Misiune Imposibila” – Ghost Protocol care se folosea de manusi a urca pe cea mai inalta cladire din lume, Burj Khalifa, Dubai.
spider suit
Profesorul Mark Cutkosky, un inginer biocinetic la Universitatea Stanford, cel care a condus cercetarea, a declarat ca”Din pacate, <> ignora unele reguli ergonomice de baza. Oamenii au o putere mult mai mare in picioare decat in brate.De aceea, credem ca este nevoie de un sistem in care mainile sunt folosite pentru a te putea prinde mai usor. Un sistem de cabluri si legaturi ar urma sa transfere sarcina catre picioare. „.

Aceasta inventie tipica lui Spider-Man are sa functioneze pe suprafetele netede, inclusiv sticla, plastic, lemn si metal vopsit. Cercetatori cred ca revolutionarul lor costum ar putea avea si alte utilizari, dincolo de alpinism, precum ajutorul pentru NASA cu scopul de a a dezvolta metode de a ajuta deplasarea in spatiu.

s-ar putea sa-ti placa