Acasa Computere SSD sau alternative?

SSD sau alternative?

by Dragos Schiopu

Sunt foarte multe persoane in lume care folosesc programe puternice, Adobe Photoshop, FL Studio, Sony Vegas, Adobe After Effects, care lucreaza cu volum mare de date (citire si scriere pe disk), utilizatori care nu isi permit un SSD foarte bun sau nu au nevoie de atat de mult spatiu de disk.

Pentru acesti utilizatori exista o metoda de a ajunge la viteze de citire si scriere la fel de mari ca ale unui Solid State Drive de top (4GB/s citire, 5GB/s scriere). Cum e posibil asa ceva? Simplu creati un A RAM (sau RAM Disk).

A RAM (sau RAM Disk) reprezinta o parte din memoria RAM a PC-ului pe care softurile il recunosc ca fiind un spatiu de stocare. Bineinteles nu oricine poate folosi aceasta metoda de preferat cei cu peste 4 GB RAM. O alta problema care intervine este volatilitatea memoriei RAM, deoarece dupa deconectarea de la electricitate tot continutul din memoria RAM se pierde, dar se poate face o imagine care sa intre automat pe RAM Disk la fiecare pornire a sistemului de operare.

ssd

In ciuda celor spuse mai sus eu chiar am incercat aceasta metoda pe laptopul personal si chiar daca mai am numai 3 GB RAM am obtinut rezultate foarte bune in FL Studio si acum chiar sper sa gasim o metoda sa bootam sistemul de operare din memoria RAM (bun vis nu? sa speram ca pe viitor nu va ramane doar un vis).

Daca vreti sa incercati aceasta metoda uite cam ce trebuie sa faceti:

  1. Eu am folosit Dataram’s RAMDisk, pentru ca iti ofera posibilitatea de a creea gratis un RAM Disk pana la 4 GB;
  2. Dupa instalare rulati programul, introduceti valoarea pentru cat spatiu doriti (max 4GB – freeversion) si selectati optiunea Unformatted;
  3. In tab-ul Load & Save puteti crea imagini care mai apoi sa se salveze si sa se incarce automat dupa incarcarea SO;
  4. Start RAM Disk
  5. Click dreapta pe My Computer, Manage, Disk Management si formatam partitia creata, care va aparea ca Unallocated Space;
  6. Apoi mutam Cache-ul programului folosit si fisierele pe RAM Disk;
  7. Profitam la maxim de PC fara sa achizitionam un SSD.

! Atentie ! : Nici eu nici DigiPedia.ro nu isi asuma nici o responsabilitate pentru eventualele defectiuni aparute PC-urilor. Folositi informatiile date aici pe propria raspundere (de preferat sa aveti cunostinte in domeniu). Informatiile oferite sunt veridice si testate.

Ai dat o sansa RAM Disk? Lasa-ne parerea intr-un comentariu!

Guest post scris de Alexandru Nan. Il gasiti scriind cu multa pasiune pe jocuricool.ro.

s-ar putea sa-ti placa