Acasa Tehnologie SpaceX si-a lansat cu succes un alt satelit

SpaceX si-a lansat cu succes un alt satelit

by Dragos Schiopu

Nu ati auzit inca de SpaceX? Am sa va spun eu despre ce este vorba in cele ce urmeaza. Compania Space Exploration Technologies, sub denumirea desfasurata a ceea ce inseamna SpaceX, este o corporatie americana care fabrica echipamente si nu numai, pentru industria aerospatiala si este o corporatie care ofera si servicii de transport in spatiu. Isi are sediul in Hawthorne, California. A fost fondata in anul 2002, de catre fostul antreprenor PayPal si director general, la ora actuala, al Tesla Motors, Elon Musk, cu scopul de a crea tehnologii care sa reduca cheltuielile cu transportul in spatiu si pentru a coloniza planeta Marte. El a dezvoltat vehiculele de lansare Falcon 1 si Falcon 9, amandoua construite pentru a putea fi refolosibile si vehiculul spatial Dragon, care a fost arborat pe orbita de catre Falcon 9 pentru a furniza marfuri Statiei Spatiale Internationale (ISS). O versiune cu echipaj uman Dragon este in dezvoltare.

Una dintre realizarile SpaceX este finantarea privata a unei rachete cu gaz propulsor lichid (Falcon 1) pentru a ajunge pe orbita in 2008. Lansarea SES-8 a fost prima livrare SpaceX pe orbita geostationara, in timp ce lansarea Observatorului de climat in spatiu, in 2015, a fost prima livrare a companiei dincolo de orbita Terrei. SpaceX a inceput, in anul 2011, un sistem de program tehnologic de lansare, la fel, cu finantare privata si in decembrie 2015 a readus cu succes o prima nava inapoi la un tampon de aterizare in apropierea locului de lansare si a realizat o aterizare verticala propulsiva. Aceasta a fost prima aterizare de acest fel facuta de catre o racheta pe o traiectorie orbitala. In acest an, pe 8 aprilie, SpaceX a lansat CRS-8, nava aterizand vertical pe o platforma de aterizare denumita nava-drona intr-o misiune care a eliberat o capsula spatiala Dragon pe orbita joasa a Pamantului.

Pe 13 august, deci de curand, SpaceX si-a lansat racheta Falcon 9 din Cape Caneveral si, inca o data, si-a recuperat racheta trimisa pe o nava plutitoare tip drona, in ocean. Foarte important, in aceiasi data de 13 august, SpaceX cu succes a completat prima misiune a lansarii prin inserarea unei incarcaturi utile ca satelitul JCSAT-16 in Orbita Geostationara de Transfer. Incarcatura despre care am mentionat si care a fost un succes pentru companie poarta numele de JCSAT-16 si este un satelit de comunicatii comerciale construit de Space Systems Loral pentru compania Sky Perfect JSAT. Acesta o sa devina o parte din constelatia de 16 sateliti utilizati pentru a furniza comunicatii de transfer de date si de distributie video in regiunea Asia-Pacific.

space x crs-1

In decursul unui an si jumatate, SpaceX a invatat multe din incercarile esuate de recuperare. Cateodata racheta se intorcea inapoi destul de incinsa, neavand suficient lichid hidraulic care sa controleze coborarea acesteia sau unul dintre picioarele de aterizare nu se fixa corespunzator, acest lucru determinand racheta sa se rastoarne. Dar, in cazul in care ultimele 5 luni sunt un indicator, atunci compania SpaceX a invatat repede si incepe sa se obisnuiasca cu misiunile. Incepand din luna aprilie, compania lui Musk a reusit sa execute 5 dintre cele 6 misiuni de recuperare ale rachetelor trimise in spatiu. Pana acum, niciuna dintre rachetele recuperate nu au fost reutilizate intr-o a 2-a misiune in spatiu.

s-ar putea sa-ti placa