Acasa Tehnologie Smartphones, feature phones și telefoane simple

Smartphones, feature phones și telefoane simple

by Dragos Schiopu

Caut de câteva zile să cumpăr un telefon pentru cineva. Un telefon simplu, cu taste, fără touchscreen sau aplicații, un telefon clasic, cu ecran mare și cu o baterie cât mai bună. Din păcate, căutările nu au dat niciun rezultat. Dacă în urmă cu 2-3 ani găseai sute de modele, se pare că acum acest segment de piață este complet uitat de producători, care preferă să se concentreze pe smartphones și atât. Găsim acum numai modele cu mulți GB RAM, cât mai mulți pixeli, diverse sisteme de operare, diverse tipuri de ecrane, diverse metode de conectare la internet etc. Însă telefoanele simple, clasice, care să funcționeze doar pe post de telefon par să fie pe cale de dispariție.

Telefoane mobile

Poate mulți dintre voi își amintesc de primul telefon mobil, de acum 10 ani, care probabil a fost un Nokia. Primul meu telefon mobil a fost ceva mai vechi, un Bosch 509, iar al treilea a fost un Nokia 3310. Nokia 3310 este un telefon emblematic al tinereții mele, apărut în anul 2000. Îl vedeai peste tot, puteai să îi schimbi carcasa și să pară alt telefon, îl scăpai pe jos fără probleme și de fiecare dată spuneai „E un Nokia, nu are nimic”. Se dezmembra la fiecare contact cu solul, dar se asambla din 3 mișcări și mergea perfect. Bateria era foarte bună, îl încărcam de maxim 2 ori pe săptămână.

126. 126 de milioane de telefoane Nokia 3310 vândute. Asta spune ceva despre calitatea acestui telefon. Tinerii din ziua de astăzi îl văd în diverse postări pe 9gag în care este prezentat drept „telefonul indistructibil”.

Deși este un telefon emblematic, Nokia 3310 nu este cel mai bine vândut telefon de la Nokia. Nokia 1100 s-a vândut în peste 250 de milioane de unități, iar Nokia 1110 și Nokia 1112 în câte 150 de milioane de unități fiecare.

Dar unde au dispărut aceste telefoane clasice, simple? De ce nu mai sunt producătorii interesați de aceste modele? Doar Nokia se pare că mai produce 2-3 modele, cu ecran monocrom sau color. Însă nu sunt suficiente.

Feature phones

Feature phones au apărut din dorința de a incorpora cât mai multe funcționalități, la prețuri accesibile. Cel mai bun exemplu: familia de device-uri Asha care au procesoare puternice (1 Ghz), ecran color, touchscreen, posibilitatea de a instala aplicații, conectivitate 3G, WiFi, cameră foto etc. Se apropie destul de mult de un smartphone, dar este un feature phone.

Piața de feature phones este în creștere, iar Nokia se pare că știe să profite de asta, vânzând peste 1.5 miliarde de astfel de device-uri. Ceilalți producători se pare că ignoră și acest segment.

Smartphones

Telefoanele inteligente au explodat după apariția iPhone-ului, cel mai vândut smartphone din lume. Promovate intens de operatori datorită faptului că aceștia mai pot scoate profit de pe urma serviciilor de date vândute, smartphone-urile au înlocuit treptat celelalte 2 categorii. Având cele mai noi tehnologii din domeniu, cele mai performante ecrane și sisteme de operare, toate telefoanele inteligente au o mare problemă: bateria, care se pare că nu are puterea de a ține un smartphone în viață mai mult de 24-28 ore.

iOS, Android, Windows Phone, Symbian, BlackBerry, bada, Tizen, MeeGo, Symbian – multe sisteme de operare, milioane de aplicații, milioane de device-uri.

s-ar putea sa-ti placa

1 comentariu

aditza 16-08-2012 - 11:06

Uite ca eu nu am avut niciunul din acele nokia de care spui tu, dar Nokia este un brand care la mine a prins, dar cu alte modele. In prezent tot un nokia am si nu e deloc smartphone. Din cate stiu acum cateva luni orange avea in oferta un telefon cu vreo 12 taste cam de 1 cm patrat fiecare si un ecran pe care caracterele apareau foarte mari. Acela imi parea a fi un telefon care-si face treaba de telefon si atat. Daca asta cauti, poti merge la Orange in centru piata Victoriei sa vezi daca-l mai au.

Comentariile sunt inchise.