Acasa Diverse Se poarta discutii aprinse legate de neutralitatea internetului

Se poarta discutii aprinse legate de neutralitatea internetului

by Dragos Schiopu

Nu cred ca sunt multi care isi imagineaza ce inseamna a fi restrictionat in privinta obtinerii de anumite informatii si nu numai, sursa cea mai utilizata fiind internetul. Daca si ziarele au variante online sau exista anumite ziare care sunt prezente doar in mediul online, gandeste-te ca cel mai simplu este sa utilizezi internetul, stiind ca la sfarsitul lunii ai de achitat o factura, decat sa cumperi de la chiosc ziare, asta in fiecare zi, ca sa fii la curent cu toate stirile de actualitate. Iar ceea ce este mai la indemana face din roman si nu numai, o persoana comoda si bine informata cu privire la diversitatea de subiecte existente despre care se scrie in online. si totul la cateva click-uri distanta.

Pentru ca au fost timpuri cand internetul nu era pentru oricine si daca era, il foloseai intr-o limita anume de timp stabilita, iata ca astazi subiectul care se tot discuta pana pe 18 iulie inclusiv este legat de neutralitatea internetului in fata faptului ca unii utilizatori sa fie mai favorizati decat altii. Fac referire la dezbaterea subiectului in ceea ce priveste pozitia internetului in fata utilizatorilor sai. Ce presupune neutralitatea internetului pe plan global? Dupa parerea personala, ce cred eu este ca internetul ca sursa de informare, nu se va amesteca in decizia finala luata de cei care doresc ca consumatorii de rand si marile companii sa primeasca portii diferite din traficul pe internet. Spre exemplu, unei companii i se poate oferi privilegiul de a utiliza o intreaga retea privata de acces la internet, in timp ce unui utilizator de internet din mediul rural i se poate oferi o retea publica, in care viteza de download, spre exemplu, poate fi mai mica. Dar daca internetul ramane ferm in pozitia de neutru in acest joc, atunci toti utilizatorii sai vor avea de castigat. In aceasta poveste intervine discriminarea, de aceea se vor purta discutii aprinse pe aceasta tema, in cadrul ApTI, denumirea pe scurt a Asociatiei pentru Tehnologie si Internet, care promoveaza libertatea in gandire si nu numai.

La nivel de Europa exista deschisa o perioada in care se pot consulta parerile publice, iar dezbaterile ce se organizeaza sunt in scopul de a se discuta principalele probleme care privesc pozitia internetului in cazul deja prezentat. ApTI sustine libertatea in aceasta lume digitala, libertatea care se refera si la exprimarea libera cu ajutorul internetului, dar si utilizarea de tehnologii prin aceasta sursa de informare. Cu alte cuvinte, pozitia neutra a internetului in aceasta chestiune ar aduce beneficii atat pentru marii consumatori, cat si pentru micii consumatori cum ar fi persoanele fizice. Daca neutralitatea nu va salva situatia, asta ar insemna ca companiile sa aiba propria retea de trafic pe internet, iar consumatorii de rand o retea publica, unde viteza de navigare va fi mai mica, cu siguranta. In acest sens, ramane de vazut cine va castiga batalia: Internetul sau cei care vor sa promoveze discriminarea in randul utilizatorilor de servicii de internet?

neutralitate internet

s-ar putea sa-ti placa