Acasa Tehnologie Review: Vodafone Semnal Plus

Review: Vodafone Semnal Plus

by Dragos Schiopu

Vodafone Semnal Plus este un serviciu prin care poti avea in propria casa o celula gsm, la care se pot conecta telefoanele tale. Foarte utila in zonele rurale, unde nu ai acoperire, sau in halele de productie, unde semnalul este slab sau inexistent.

femtocell-ap-fig

Ce este o celula GSM?

Am observat ca putini stiu cum functioneaza un telefon mobil si cum se desfasoara comunicatia prin intermediul telefoanelor mobile. Nu o sa intru foarte mult in amanunte, dar o sa incerc sa explic pe scurt ce este aceea o celula. Pe intreg teritoriul unei tari, exista o retea vasta de noduri care asigura legatura wireless dintre un telefon mobil si reteaua din care face parte. Un astfel de nod de comunicatie are in general cam minim 3 celule legate la antene, care acopera un unghi de aproximativ 120 de grade. Cu alte cuvinte, sunt minim 3 pentru a asigura o acoperire de 360 de grade in jurul stalpului unde sunt montate. O astfel de celula suporta un numar limitat de conexiuni simultane (adica de telefoane mobile aflate in convorbire), de aceea apar problemele pe care le stim cu totii de revelion sau alte sarbatori importante, cand reteaua de noduri nu mai face fata si nu putem initia o convorbire. De fapt, nu ne mai putem lega la celulele existente, acestea fiind deja ocupate.

Un telefon sta legat in mod normal la 2-3 celule. Asta asigura continuitatea convorbirii atunci cand va deplasati cu masina si treceti din zona de acoperire a unui nod in alta. De asemenea, in oras sunt mult mai multe celule decat in zonele de munte, padure, mai putin locuite. O data ce un telefon e legat la 3 celule, se poate face triangulare si afla exact pozitia lui in spatiu. Cred ca s-a discutat mult pe tema asta acum cateva luni dupa accidentul aviatic din Muntii Apuseni.

Acum ca ne-am lamurit cam ce face o celula si care este scopul ei in reteaua de telefonie mobila, nu mai ramane decat sa va spun ca Vodafone Semnal Plus este o celula de putere mica (are o acoperire de aproximativ 50 de metri in jurul ei), dar foarte utila in zonele in care nu exista acoperire. Dispozitivele de acest gen sunt cunoscute sub denumirea de Femtocell sau celula Femto.

Vodafone Semnal Plus 2

Cum functioneaza o astfel de celula?

La fel ca si celulele de pe stalp, doar ca puterea lor este mult mai mica. Daca te temi de radiatiile ei, tine cont ca acestea sunt mai mici decat cele ale telefonului mobil, deci in mod clar nu reprezinta un motiv de ingrijorare pentru nimeni.

Pentru functionare, aceasta are nevoie de o legatura la internet. Vine deja cu cablu UTP de 1 metru, prin care se poate lega la routerul din casa. Tot ce trebuie facut este sa conectezi celula in priza si apoi la internet. Dureaza cateva minute pana se initializeaza, dupa care nu mai trebuie sa faci absolut nimic.

La mine in zona erau ceva probleme cu celulele de pe stalpi si atat eu, cat si vecinii aveam probleme cu functionarea telefoanelor. Aveam semnal, dar daca ne suna cineva, era ca si cum nu eram in zona de acoperire, sau pur si simplu nu functiona. Nu am reusit sa aflam daca problemele erau de la o celula defecta, sau de la un alt dispozitiv care functiona in frecventa apropiata si bruia semnalul, dar de cand avem aceasta celula nu au mai fost probleme.

Cum poti beneficia de acest serviciu

Momentan este destinat doar companiilor si este in teste. Exista zvonuri ca, incepand din toamna, poate fi achizitionat din magazine atat de catre clienti persoane juridice, cat si de catre persoane fizice, dar nu sunt confirmate.

Vodafone Semnal Plus 1

Concluzii

Este foarte util daca nu ai deloc acoperire; chiar citeam pe un forum idei cum ca ai putea sa il legi prin vpn la net cu un ip din Romania si sa ai acoperire vodafone in alta tara. Are tot felul de module care nu permit o astfel de functionalitate, dar mi-a placut ideea si am zis ca merita mentionata. Cred ca ar fi fain sa existe un telefon fix cu numar de Romania legat la internet, astfel incat sa ai parte de convorbiri locale cu rudele din strainatate. Asta daca nu au invatat sa foloseasca deja skype.

De asemenea, eu unul sunt innebunit dupa tot felul de gadgeturi pe care vreau sa le testez datorita faptului ca poti sa faci ceva cu ele, ceva mai mult decat sa le bagi in priza. Speram sa aiba macar o pagina web de administrare de unde sa pot apasa si eu pe ceva butoane, sa vad cate telefoane sunt in convorbire pe el, sa pot seta accesul dupa IMEI sau orice altceva.

s-ar putea sa-ti placa

3 comentarii

Razvan 24-04-2015 - 13:51

Salutare!
Am montat si eu dispozitiv acum o saptamana, insa am parte de o mare dezamagire: nu numai ca nu aduce nici un plus la semnal, dar chiar reuseste cumva sa interferze si sa bruieze semnalul actual. Biroul in care este montat este de tip open-space, fara pereti, este montat fix in mijlocului biroului, in cele mai optime conditii, insa semnalul de la telefon a scazut de la 4/5 linii la 3/5.
Ceva sugestii?

marcel 06-12-2017 - 16:01

mai aveti aparatul, astia de la vodafone nu dau decit pe firma, as fi interesat sa cumpar un aparat vodafone semnal plus,

Dragos Schiopu 06-12-2017 - 16:37

Il am dar e in custodie asa ca probabil ar trebuii sa il dau inapoi la un moment dat….

Comentariile sunt inchise.