Acasa Tehnologie O veste buna in domeniul masinilor fara sofer

O veste buna in domeniul masinilor fara sofer

by Dragos Schiopu

Deja se vorbeste de cativa ani de masinile care vor fi la ordinea zilei pe strazile noastre, acelea care se vor conduce singure, fara a mai avea nevoie de soferi.

masina fara soferUn numar foarte mare de persoane mor anual din cauza accidentelor de masina, iar pentru acest lucru, o masina fara sofer ar putea sa reduca semnificativ de mult aceste riscuri. Masinile autonome nu vor putea gresi, bineintels, vor mai putea aparea diferite erori, insa nu la fel de multe cum este in cazul unui om obisnuit.

Totusi, exista si o mare vulnerabilitate. In cazul in care cineva doreste „sa-ti controleze viata”, poate sa viruseze sistemul de operare al masinii, putand prin acest fel sa acorde tot felul de comenzi masinii, comenzi prin care poate fi pusa chiar viata calatorilor intr-un mare pericol.

Trecand peste acest dezavantaj, putem totusi sa ne gandim la viitor.

Guvernul britanic tocmai a aprobat cercetatorilor sa testeze masinile fara sofer pe strazile din Marea Britanie. Este un lucru cat se poate de bun, iar mai mult decat atat, in domeniul masinilor fara sofer, acest lucru este un mare pas inainte.

„Lansam oficial testele pentru patru masini semi-automate, primul pas pe drumul tehnologiei fara sofer”, a explicat pentru AFP dna Claire Perry, secretar de stat pentru transporturi, in timpul prezentarii acestor prototipuri la Greenwich (Londra).

Cei din orasul Milton Keynes doresc ca pana in anul 2017 sa introduca pana la 40 de astfel de masini care nu au nevoie de sofer. Acestia doresc ca oamenii sa poata comanda o astfel de masina direct de pe o aplicatie instalata pe telefon, iar mai apoi, masina facandu-si excelent de bine treaba transportand pasagerii in regim de taxi.

Nu doresc ca masinile acestea sa-i scoata definitiv de la volan pe soferi, insa, dupa parerea mea, aceste tipuri de masini sunt excelente pentru a fi folosite ca mijloc de transport in comun in marile orase ale lumii, de ce nu, chiar si in Bucuresti.

s-ar putea sa-ti placa