Acasa Tehnologie nVidia anunta cea mai puternica solutie pentru procesoarele mobile: nVidia Tegra X1

nVidia anunta cea mai puternica solutie pentru procesoarele mobile: nVidia Tegra X1

by Dragos Schiopu

nVidia Tegra X1 este cea mai puternica solutie pentru dispozitivele mobile si are un procesor grafic impresionant. Cu ceva timp in urma, nVidia se lauda cu Tegra K1 care era bazat pe nuclee Denver. Dar X1 promite o performanta mult prea mare, mai exact Tegra X1 este primul procesor mobil din lume ce promite o putere de un teraflop, ceea ce sugereaza o forta incredibil de mare ca cea a consolelor de jocuri sau a calculatoarelor low end. Cu acest procesor mobil, nVidia lasa in urma toti ceilalti producatori de procesoare mobile. Ca sa intelegeti de ce spun asta, Xbox One are o putere de 1,3 teraflopi, iar un GTX 650 pe 128 de biti are 812 Gflopi.

nVidia Tegra X1

nVidia anunta o solutie mobila extrem de puternica si include nuclee ARM Cortex A53 si ARM Cortex A57 in defavoarea nucleelor proprietare Denver. Mai exact nVidia Tegra X1 este un procesor octa core. Evident, avem patru nuclee A53 si patru nuclee A57. Nuclee ARM A57 au o putere de procesare foarte mare, iar cele A53 sunt mai eficiente din punct de vedere energetic. Cele opt nuclee sunt controlate de alt procesor realiazat de nVidia, astfel daca se doreste mai multa putere de procesare se vor folosi nuclee A57, in rest doar cele A53. Totusi, nVidia a spus ca a ales solutia celor de la ARM pentru o implementare mai rapida, necesitant un timp mai mare pentru implementarea viitoarelor nuclee Denver.

Insa toate procesoarele noi au parte de nucleele celor de la ARM. Ceea ce diferentiaza acest procesor de restul este chipset-ul grafic cu arhitectura  Maxwell care are 256 de nuclee CUDA. Arhitectura Maxwell este folosita pe cel mai nou flagship al companiei GTX 980. Aceasta solutie de la nVidia promite 1 teraflop. Ca sa intelegeti mai bine, un Xbox One atinge 1,3 teraflopi si un PS4 1,8 teraflopi.

nVidia Tegra K1 suporta memorii LPDDR4 cu o banda de pana la 25.6GB/s. De asemenea, acest procesor e capabil sa ruleze pe ecrane cu rezolutie de 3840×2160, adica 4K la 60 de fps. Noua solutie de la nVidia va fi disponibila pentru producatori in prima jumatate al acestui an.

s-ar putea sa-ti placa

Comentariile sunt inchise.