Acasa Tehnologie Mobilierul robotic vine in ajutorul nostru

Mobilierul robotic vine in ajutorul nostru

by Dragos Schiopu

Bratele robotice si alte mecanisme sunt folosite de ceva vreme pentru a asambla piese de mobilier, insa sunt sigur ca nu ati vazut tot, acum exista posibilitatea ca aceste brate sa se transforme cu totul intr-o piesa de mobilier.

rb-boxUn grup de oameni de stiinta de la Biorob din Elvetia au creat „Roombots”, niste bile modulare robotizate care se pot transforma in orice clipa in mobilier. Fiecare dintre modulele Roombots dispune de cate o baterie, trei motoare, dar si de o antenta. Ei au, de asemenea, gheare care apar si dispar pentru a se putea unii cu celelalte module, dar totodata, acestea se pot urca pe suprafete special concepute pentru dimensiunea lor. Suprafetele acestea pot fi aplicate atat pe mobilierul existent in casa, dar poate sa fie montat si pe alte suprafete nefolositoare pana in acest moment.

Spre exemplu, in clipul mentionat mai jos, vom vedea cum mai multe module Roombots se vor atasa si vor putea sa duca masa la proprietarul lor, dar totodata, acestea pot ajusta inaltimea pe care acesta o doreste. Auke Ijspeert, coordonatorul Biorob, a declarat ca acest tip de roboti modulari pot veni in ajutorul persoanelor cu handicap fizic, acestia putand beneficia foarte mult de abilitatea unui mobilier de a isi schimba forma, sau doar daca au nevoie de a se deplasa.

Trecand peste, aceasta tehnologie de tip Roombots nu este special conceputa pentru persoanele cu handicap, ci pentru noi toti. Cum ar suna pentru noi, spre exemplu, ca inaltimea biroului sau a scaunului sa aiba dimensiunea pe care o dorim la un moment dat? Sa nu mai trebuiasca sa fim in permanenta blocati la o anumita dimensiune. Pe langa aceasta abilitate de a modifica dimensiunea obiectelor, vom putea sa punem ceva pe o masa la indepartare, iar cand avem nevoie o putem chema la noi, toate acestea fara a mai fi nevoie sa ne dam jos din patul sau fotoliul nostru confortabil.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=0XDpT8hI89k]

s-ar putea sa-ti placa