Acasa Computere Megaprocesorul lui James Newman

Megaprocesorul lui James Newman

by Dragos Schiopu

Dupa cum toti expertii si profesionistii in calculatoare stiu, un procesor este cea mai structurata forma a circuitelor integrate; acesta incorporeaza functiile unitatii centrale de prelucrare a informatiei unui calculator sau a unui sistem electronic. Este elementul principal al unui sistem de calcul. Toate informatiile sunt interpretate si prelucrate, iar pe langa acestea, procesorul mai are rolul si de a controla toate activitatile celorlalte componente ale sistemului respectiv de calcul. Exista mai multe tipuri de procesoare sau mai exact, microprocesoare, desi au existat entuziasti care si-au pus in aplicare planul de a crea un altfel de procesor. Si vorbesc despre un megaprocesor deja existent.

Inginerul electronist si de software, James Newman, a vrut sa demitizeze procesoarele unui calculator si a reusit sa faca acest lucru. A decis sa construiasca un megaprocesor de 16 biti ca sa scoata la iveala toate componentele hardware care se ascund intr-un microprocesor. Cat de mare este megaprocesorul? Are o inaltime de 2 metri si o lungime de 10 metri. Ceea ce l-a indemnat sa faca acest lucru este faptul ca a dorit sa arate tuturor cum functioneaza un astfel de sistem si o parte din idee a fost aceea ca a dorit sa arate lumii cum fanctioneaza un calculator. Ca sa vezi cum merg lucrurile, trebuie sa faci ceva in aceasta privinta, fapt pe care insusi Newman l-a mentionat intr-un interviu pentru postul BBC.

Acum ani de zile, se pare, ideea a prins contur, in timpul in care James Newman se juca cu niste tranzistori, iar pentru ca in mare parte munca sa se concentreaza doar pe partea de software si electronice, si-a zis ca de ce nu, sa incerce sa faca ceva folositor si iesit din comun. Pentru ca a invatat despre tranzistori, a pus ideile sale in aplicare, cu dorinta de a ne arata nu numai munca sa, ci si sistemul de functionare al unui procesor. Initial totul a inceput ca un proiect mic si a luat anvergura, transformandu-se in megaprocesorul gazduit de vila sa din Cambridge. Pentru ca locuieste singur, si-a permis sa isi faca proiectul fara sa fie deranjat sau fara sa fie nevoie sa ceara permisiunea sotiei sau iubitei. Megaprocesorul este construit cu ajutorul a 14.000 de tranzistori individuali si din 3500 de beculete LED.

james si megaprocesorul

Munca nu a fost una usoara, asta e cert, din moment ce slujba sa doar necesita niste deprinderi practice de laborator, iar aici, in acest caz, toate cele invatate pe parcursul timpului au trebuit sa fie imbunatatite, fiind un proiect atat de mare. Ca sa il conceapa, Newman a luat tranzistorii mici si i-a montat pe placi cu circuite, pe care apoi le-a cuplat si astfel a creat o balanta intre ceva ce putea construi, ceva care sa ii permita sa vada ce se intampla si tot ce se putea conecta impreuna. Bineinteles ca totul l-a realizat prin munca, efort si prin erorile si greselile facute in timpul desfasurarii proiectului sau. Pentru ca este mai mult decat munca, fiind deja un hobby, Newman a cheltuit mai bine de 30.000 dolari cu acest megaprocesor. Frecventa la care opereaza este de 8 KHz si are o memorie de 256 biti. Cel mai probabil, imensul procesor isi va cauta un muzeu care sa il gazduiasca, dar ramane de vazut ce planuri mai are James Newman pentru viitor.

s-ar putea sa-ti placa