Acasa Diverse Locuri de munca unde robotii vor inlocui cu succes oamenii

Locuri de munca unde robotii vor inlocui cu succes oamenii

by Dragos Schiopu

Nu mai este o surpriza pentru nimeni ca robotii incep incet si sigur sa inlocuiasca cu succes oamenii. Desi acest lucru aduce cu siguranta un dezavantaj pentru cei din urma, angajatorii vor avea de castigat din asta deoarece robotii nu au nevoie de salarii lunare sau de concedii, nu au nevoie de conditii speciale de munca si nu dorm niciodata. O mentenanta periodica ar fi tot ceea ce acesti roboti ar necesita.

robot

 

Care ar fi domeniile in care robotii vor inlocui cu succes oamenii in urmatorii 10-20 de ani? Un studiu realizat de Amy Webb, scriitoare, futurolog, CEO si fondatoare a companiei Webbmedia Group, arata ca sunt 8 domenii, printre care cel al vanzarilor si publicitatii, serviciilor de relatii clienti dar si mass media.

Jobul de casier ar putea disparea, spre exemplu, in viitor, datorita unor gadget-uri care ne permit sa facem plati, cum ar fi Apple Pay sau Apple Watch. Dezvoltarea, diversificarea si perfectionarea tehnologiilor mobile care permit plata direct, prin intermediul telefonului mobil, elimina din schema nevoia de a angaja oameni care sa faca aceste lucruri.

Publicitatea tinde din ce in ce mai mult sa se axeze pe studierea comportamentelor potentialilor clienti in online si targetarea lor cu reclame in functie de rezultat. Odata pus la punct un astfel de sistem, joburile in publicitate nu vor mai implica personal uman, sau cel putin, nu in aceeasi masura.

Serviciile de relatii clienti sunt din ce in ce mai des externalizate catre India sau alte tari unde forta de munca este mult mai accesibila din punct de vedere financiar. Insa operatiune ce implica in mod normal un consultant incep sa se automatizeze. Un exemplu in acest sens este chiar operatorul Vodafone Romania care a introdus de aproape un an un sistem de recunoastere vocala la apelarea serviciului de relatii clienti *222 si astfel lunar cateva mii de solicitari sunt rezolvate fara sa fie necesar un consultant.

Munca in fabrici, joburile de intermedieri financiare, presa scrisa sau avocatura sunt alte cateva joburi unde oamenii ar putea fi inlocuiti cu succes de roboti. Avocatii care se ocupa de inregistrarea marcilor, de succesiuni si chiar de divorturi ar putea ramane fara locuri de munca, fiind inlocuiti de servicii online asa cum este, spre exemplu, LegalZoom.

Sa nu uitam de domeniul hotelier si de hotelul din Japonia unde 10 roboti inlocuiesc personalul uman. Detalii aici.

s-ar putea sa-ti placa