Acasa Evenimente Intel si AMD vor tablete dual OS

Intel si AMD vor tablete dual OS

by Dragos Schiopu

Intel-Dual-OS-Platform-Intel-CES-2014

In urma cu o zi, la CES 2014, atat Intel cat si AMD au confirmat ca vor sustine lansarea tabletelor cu doua sisteme de operare. Ideea generala pe care o sustin este simpla, si anume faptul ca orice orice consumator sa poata rula atat Windows cat si Android pe acelasi device.

Desi ambele companii sustin o idee comuna, fiecare are propria versiune de implementare. AMD promoveaza BlueStacks pentru care doreste sa emuleze aplicatiile Android, in timp ce Intel se gandeste la executia intregului sistem de operare prin simpla apasare a unui buton.

Dupa o serie de discutii privind toate aspectele, BlueStacks si-a exprimat totusi ingrijorarea asupra APU-urilor AMD, sustinand ca acestea incorporeaza si anumite parti din structura ARM, ceea ce ar duce la performante mult mai bune comparativ cu Intel. Totusi, singurul chip cu structura ARM pe care AMD o sa il introduca anul asta in tablete, este Kaveri Cortex-A5, un procesor low-power care nu prea ar putea sa domine piata.

In clipa de fata ma intriga mai mult ideea pe care o are Intel, adica rularea a doua sisteme de operare pe tableta cat si modul in care se va face switchingul intre ele.

Abilitatea de a rula atat aplicatii Android cat si Windows pe acelasi device este cu adevarat utila, insa doar pentru cate persoane ce au cunostiente mai „techy”, nu pentru toata lumea. Nici sistemul dual boot nu este prea util consumatorilor obisnuiti, insa ar fi un progres pentru companiile producatoare de tablete sa ofere clientilor posibilitatea de alegere a sistemului de operare dorit.

Google si Microsoft nu vor sa sustina aceasta ideee. Dual OS poate sa fie o idee buna, insa o sa ocupe o piata foarte mica, majoritatea detinatorilor de tablete avand deja device-uri la care nu vor renunta prea curand. In cel mai fericit caz, cei care au nevoie de anumite aplicatii, asteapta sa fie portate sau folosesc emulatoare.

s-ar putea sa-ti placa

2 comentarii

Maryan 08-01-2014 - 14:19

Cred ca este o ideie buna cu tabletele dual os pentru ca multe aplicatii merg doar pe un sistem, nu toate merg pe acelas sistem dar sa recunoastem ca cele mai importate aplicati sunt adaptate pentru sistemele populare….

Mihai Ioan 10-01-2014 - 12:13

Absolut. Personal nu as arunca banii pe o tableta care ruleaza Windows si Android, mi se pare stupid. Mai repede as prefera un sistem de operare capabil sa ruleze orice fel de aplicatie.

Comentariile sunt inchise.