Acasa Tehnologie Intel anunta noi descoperiri in tehnologia memoriilor care le-ar putea face de 1000 de ori mai rapide

Intel anunta noi descoperiri in tehnologia memoriilor care le-ar putea face de 1000 de ori mai rapide

by Dragos Schiopu

Intel, impreuna cu cei de la Micron, au anuntat in urma cu 2 zile o descoperire majora ce ar putea imbunatati substantial viteza de functionare a memoriilor din interiorul calculatoarelor si, de ce nu, si al telefoanelor. Denumirea oficiala pentru noua tehnologie este 3D XPoint (3D cross point) si promite o viteza de pana la 1000 de ori mai mare decat vitezele atinse in ziua de azi.

3d_xpoint

 

Intel spune ca 3D XPoint este cea mai mare descoperire de la memoriile NAND Flash, care au fost descoperite in 1989. Este vorba de memorii non-volatile, asezate pe mai multe straturi si care permite o viteza de accesare a lor net superioara tehnologiilor existente pana acum.

Pe langa faptul ca este non-volatila si de 1000 de ori mai rapida decat memoriile traditionale NAND, au si o perioada de utilizare de 1000 de ori mai mare; si, cum toate acestea nu ar fi fost indeajuns, are si o densitate de 10 ori mai mare. Ca sa intelegeti despre ce e vorba „pe romaneste”, ei bine, inchipuiti-va ca aveti niste hard-disk-uri SSD care functioneaza la viteze egale cu viteza procesorului, iar in acelasi spatiu in care in momentul de fata sunt stocati 512 Gb, ar putea foarte bine sa incapa, cu aceasta nou tehnologie, 5 Tb de informatie.

Pentru a intelege mai bine despre ce e vorba, va invit sa urmariti filmuletul de mai jos, care explica foarte bine despre ce este vorba si despre numeroasele avantaje pe care le aduce 3D XPoint.

Pana la aparitia pe piata a acestor memorii si dovada ca intr-adevar sunt atat de minunate precum sunt prezentate acum, nu ramane decat sa asteptam. Din cate am inteles, deja cei de la Intel le fabrica si le vor da catre partenerii selectati in curand. Cel mai probabil, produsele bazate pe aceasta tehnologie vor fi disponibile pe piata incepand cu 2016.

s-ar putea sa-ti placa