Acasa Tehnologie Insectele controlate cu ajutorul unor mini-computere ar putea ajuta in cercetare si salvare

Insectele controlate cu ajutorul unor mini-computere ar putea ajuta in cercetare si salvare

by Dragos Schiopu

ga

Tehnologia devine din ce in ce mai interesanta in fiecare zi, tot mai multe dispozitive sunt concepute si testate intocmai pentru a oferi oamenilor tot mai multe posibilitati cu ajutorul carora sa le mai usureze munca.

Cativa ingineri de la o universitate din Texas au creat un sistem cu ajutorul caruia pot controla gandacii foarte usor. Nimeni nu agreeaza aceste vietati prin casa sau in apropierea lor, astfel cercetatorii s-au gandit sa le ofere o sansa si sa ii faca mult mai mult inteligenti. Conform cercetatorilor, gandacii ar putea ajuta la salvarea vietii oamenilor in locurile greu accesibile.

Intreaga inventie consta intr-un fel de rucsac atasat de corpul gandacilor, ce are rolul de a pune stapanire pe intregul lor proces de miscare. Intregul sistem cantareste numai 3 grame si poarta un chip conectat la nervii ce ajuta insecta sa se deplaseze. Atunci cand este nevoie ca insecta sa schimbe directia de mers, sunt stimulate picioarele din partea dreapta sau stanga, in functie de zona in care trebuie sa ajunga.

Pe parcursul testelor facute de cei de la universitatea din Texas se pare ca gandacii au raspuns la aproximativ 70% dintre comenzi. Cercetatorii au afirmat ca aceasta tehnologie daca va fi imbunatatita ar putea ajuta pe viitor la salvarea vietii oamenilor in situatiile extrem de dificile, spre exemplu deplasarea pe cai aeriene in medii mai putin accesibile oamenilor. Datorita dimensiunii mici a gandacilor se pot strecuta cu usurinta in locurile cele mai stramte si mai dificile, putand sa ajute la scaparea de posibili pradatori foarte usor.

Gandacii obosesc destul de repede, astfel rucscacul atasat de acestia trebuie sa fie extrem de usor pentru ai face sa nu simta absolut deloc greutatea. Majoritatea persoanelor au fost extrem de incantate de ideea acestor cercetatori, insa sunt si cateva categorii de persoane care au fost puse pe ganduri cu privire la spionajul NSA, cat si incalcarea vietii private a oamenilor.

s-ar putea sa-ti placa