Datorita unor factori incompatibili cu sistemul de operare a devenit posibila patrunderea virusilor in software-ul principal.
Windows-ul fiind baza derularii activitatilor de procesare, este cel mai vizat pentru atacurile cibernetice. Virusii, keyloggerii si serverele RAT permit atacatorului preluarea controlului cu drepturi depline de administrator asupra sistemului de operare.
Cauzele principale prin care un virus cibernetic se infiltreaza in sistem sunt:
> descarcarea unor fisiere de tip executabil si deschiderea acestora in sistem, pot oferi atacatorului sansa de a prelua informatiile de pe hard disk.
> accesarea unor site-uri care detin elemente malitioase, prin care se pot introduce in folderul temporar(temp) al sistemului de operare fisiere sau documente cu ajutorul carora virusii isi fac aparitia.
> deschiderea unor imagini, mp3-uri, fisiere text s.a.m.d care au compilate in codul lor virusi sau servere ce pot fi accesate fara a da de banuit administratorului de sistem.
Factorii care previn infectarea cu virusi si ajuta la combaterea acestora sunt:
> instalarea unor softuri specializate precum Bitdefender, Avira, Avast, Nod32 s.a.m.d combat cu succes virusii eliminandui din sistem pana la reactivare.
> deschiderea fisierelor necunoscute cu ajutorul softului Sandboxie(sistem de calcul virtual care are rolul de a securiza o parte din partitia principala a hard disk-ului, izoland totodata virusii de la infectarea celorlalte fisiere)
> reinstalarea(formatarea) sistemului de operare doar pe partitia principala sau in functie de zona afectata de virusi.
> oprirea procesului pe care ruleaza virusul din Task Manager sau Msconfig(in cazul in care nu poate fi oprit din cauza rularii continue ca proces in sistem)
Datorita multitudinii de aplicatii existente in Windows, utilizatorii sunt foarte vulnerabili la atacurile informatice. Sunt recomandate cu incredere folosirea acestor mijloace, pentru atenuarea defectiunilor de sistem.