Acasa Computere Imbunatateste performantele calculatorului fara aplicatii de ‘specialitate’

Imbunatateste performantele calculatorului fara aplicatii de ‘specialitate’

by Dragos Schiopu

Daca tot am vorbit recent despre metode de imbunatatire a performantelor HDD-urilor dumneavoastra – in cazul in care aveti mai multe – astazi ne vom uita in domeniul software, caci degeaba merge hardware-ul bine, daca-l trage soft-ul in jos.

mareste-performanta-calculator

Exista o intreaga industrie de programe menita sa ne ‘curete’ desktop-urile sau laptop-urile, pentru a le face ceva mai sprintene in utilizarea de zi cu zi, dar trebuie sa va spun ca majoritatea acestui tip de programe sunt inutile, reprezentand o investitie cel putin neinspirata.

De ce nu functioneaza

HEste foarte posibil ca la un moment dat in viata dumneavoastra de utilizator de PC sa dati peste o scanare gratuita oferita de un astfel de program si-apoi sa inceapa sa va tremure chilotii cand vedeti miile sau zecile de mii de ‘probleme’ dovedite de scanare. Ei bine, tin sa va spun ca majoritatea, daca nu toate aceste ‘probleme’ in primul rand ori nu sunt probleme ori sunt foarte usor de rezolvat cu programe fie gratuite fie functii deja prezente in Windows.

Sa incepem cu faptul ca prezenta fisierelor temporare nu va incetinesc calculatorul deloc – in cel mai rau caz ocupa spatiu – precum nici prezenta istoriei de browsing sau cookie-urilor nu il va incetini – din nou acestea doar ocupa spatiu.

In ceea ce priveste intrarile de registry, aici pot sa va spun ca si Microsoft au implementat odinioara optiunea de a ‘curata’ registry-ul pentru ca mai apoi sa scoata optiunea din Windows-uri si sa sugereze oamenilor sa nu utilizeze astfel de programe.

Ce anume chiar va incetineste calculatorul

windows-logoFragmentarea sistemului de fisiere este probabil cel mai mare vinovat la capitolul incetinirea calculatorului. Dar aceasta problema se poate repara foarte usor prin rularea uneltei Disk Defragmenter inclusa cu Windows – de la Windows Vista incoace, Disk Defragmenter este programat sa porneasca automat, de obicei miercurea la 1 AM dar aceasta programare poate fi foarte usor schimbata si unealta poate fi rulata oricand doriti dumneavoastra.

Totusi cum sa imbunatatesc performantele calculatorului pentru ca nu mai merge ca la inceput?

Daca vreti sa va curatati calculatorul fara sa dati bani pe un program care sa faca exact aceleasi lucruri urmati urmatorii pasi:

  • rulati Disk Cleanup inclus in Windows – aceasta aplicatie este axata pe a elibera spatiu de pe HDDul dumneavoastra, dar care va si sterge fisiere temporare vechi precum si alte lucruri inutile. Programul il gasiti foarte simplu prin apasarea butonului de Windows si scriind ‘Disk Cleanup’ in bara de cautare;
  • stergeti-va istoria browser-ului – sau mai bine, configurati browser-ul dumneavoastra sa o stearga de fiecare data cand il inchideti;
  • rulati Disk Defragmenter inclus in Windows, totusi aceasta optiune nu este necesara daca detineti un SSD;
  • nu dati nici o atentie programelor de ‘curatat’ registry-ul; daca totusi doriti o functie similara utilizati CCleaner care este gratuit si care va sterge si fisierele temporare de la alte programe.

Cateva alte ponturi pentru a mari viteza sistemului

  • dezinstalati programele pe care nu le mai folositi, in mod special programele care pornesc odata cu Windows-ul, sau plug-in-uri de browser inutile;
  • interziceti pornirea programelor ne-necesare odata cu Windows;
  • daca va confruntati cu diferite mesaje de eroare, rulati un program anti-malware, sugestia mea este MalwareBytes;
  • daca tot aveti mesaje de eroare, scrieti mesajul in Google si vedeti despre ce e vorba.

s-ar putea sa-ti placa

4 comentarii

aNONIM 12-12-2013 - 21:45

cel mai bine e CCleaner din tot ce e scris mai sus…

Comentariile sunt inchise.