Acasa Tehnologie Iluminatul inteligent pentru un birou SMART

Iluminatul inteligent pentru un birou SMART

by Dragos Schiopu

Intr-o lume in care se pune foarte mult accent pe performanta, majoritatea persoanelor se orienteaza catre spatii si incaperi care sa le ofere un cadru confortabil si potrivit pentru stimularea gandirii creative si constructive.

Pornind de la aceste aspecte, majoritatea dintre noi isi cauta un spatiu de birou care sa fie Smart, cat mai elegant si in acelasi timp cat mai modern cu putinta. Bineinteles, un lucru aparte si de luat in considerare este aspectul, tipul si arhitectura cladirii unde se afla respectivul birou pe care vi-l doriti.

O buna parte dintre oameni este atrasa de cladirile moderne, robuste, mari care sa le confere acel aer de incredere, altii in schimb sunt atrasi de cladiri mai cochete, cu o istorie aparte si ceva mai chic. Insa si intr-o situatie si in cealalta, oamenii sunt atrasi intr-o mare masura de ceea ce le ofera confort si mai degraba de tot ce inseamna inteligent.

De aceea, atat casele, cat si birourile Smart sunt la mare cautare in zilele noastre. Iar aici putem aduce in discutie o serie de factori care ne indeamna catre inchirierea birourilor Smart cu solutii inteligente. Si printre acesti factori putem enumera: iluminatul inteligent, sistemele de climatizare, sistemele audio-video, sistemele de securitate si sisteme de umbrire. In cazul sistemului de iluminat inteligent, cei de la Amavys Project ne propun cateva solutii ingenioase, care pot fi personalizate in functie de dorintele noastre, dar in acelasi timp tinand cont si de tipul de arhitectura al cladirii in care se afla biroul.

In mare parte, cei care isi doresc un birou Smart se pot orienta catre una dintre variantele de iluminat inteligent care au la baza standardul international KNX. In cazul sistemelor de iluminat inteligent, comenzile se pot realiza atat local – utilizand un keypad precum Zennio TMD Plus, cat si remote prin intermediul smartphone-ului, tabletei sau computerului.

Pentru cei interesati, Zennio TMD Plus este un intrerupator digital personalizat realizat de catre producatorul spaniol Zennio, care se potriveste din punct de vedere estetic, in orice tip de spatiu, integrandu-se usor in orice design. Prin intermediul sistemelor inteligente de iluminat va puteti realiza o lume aparte. Iluminarea poate cuprinde pictograme, imagini, logo-uri sau texte iar keypad-ul se poate instala pe verticala sau pe orizontala.

Ceea ce trebuie sa mai stiti este legat de compozitie, aceasta fiind imprimata pe un geam de sticla securizata, ceea ce va confera siguranta durabilitatii. Exista mai multe variante de keypad, variante care includ 4, 6 sau 8 butoane si care se pot apasa individual sau in perechi pentru diverse comenzi. Si tot aici amintim ca acest keypad include si functiile de termostat, cu senzorul de temperatura integrat, precum si doua input-uri analog-digitale.

Tipuri de iluminat inteligent pentru un birou Smart

Pentru ca indiferent de job, creativitatea si randamentul angajatilor sunt cautate, iluminatul intr-un astfel de birou este extrem de important. Cu cat gradul de confort este mai mare cu atat randamentul este mai ridicat.

De altfel, iluminatul inteligent nu doar ca sporeste creativitatea si ofera confort, ci si prelungeste durata de functionare a becurilor de tip LED si a tuturor surselor luminoase si in acelasi timp duce la o eficientizare a consumului de energie electrica. In plus, o astfel de cladire care include iluminatul inteligent va avea si o valoare mai ridicata.

De asemenea, cand spunem iluminat inteligent nu trebuie sa ne gandim doar la varianta clasica, prin care se aprinde sau se stinge un corp de luminat, ci si la ceea ce reprezinta variatia intensitatii luminoase sau ceea ce inseamna comutare dintre diverse scene de lumini. Iar aici aducem in prim plan tipurile de iluminare dintr-un birou Smart, si anume:

  • Iluminatul printr-un panou luminos cu perforatii si leduri Barthelme cu efecte luminoase deosebite;
  • Spoturi;
  • Lampa suspendata;
  • Lampi incastrate;

Toate aceste tipuri de iluminat va ajuta sa aveti parte de ambientul perfect, astfel incat sa puteti lucra eficient, atat pe timp de noapte cati si atunci cand apune soarele si poate aparea disconfortul vizual. Intr-o astfel de situatie intervine modul automat al sistemului de iluminare, astfel incat nu vei mai fi nevoit sa apesi keypad-ul sau sa atingi touchscreen-ul.

Si asa cum am spus si in paragraful de mai sus, prin intermediul unei aplicatii, toate aceste comenzi se pot realiza remote avand la indemana un telefon inteligent, o tableta sau un computer. Cum era de asteptat, prin aceeasi aplicatie si in acelasi timp puteti da comenzi si pentru alte sisteme precum cele de umbrire, climatizare sau securitate si nu numai.

Tot despre iluminatul inteligent trebuie sa mai spunem ca se pot crea scene locale care sunt delimitate la nivelul unei singure camere, dar si scene generale care fac referire la intreaga cladire si care pot avea rutine generale controlate la un anumit server central si care sunt corelate cu o agenda predefinita . Totodata este cunoscut faptul ca solutiile de iluminat cu tehnologie LED vin in intimpinarea tuturor necesitatilor de eficienta energetica si bineinteles asigura un plus de originalitate iluminarii.

In concluzie, o casa sau cladire inteligenta ne poate creste perfomanta la locul de munca, ne reduce disconfortul si ne face sa ne simtim mai in siguranta. Noi credem ca acesta este viitorul si orice casa sau cladire trebuie neaparat dotata cu sisteme inteligente.

s-ar putea sa-ti placa