Acasa Diverse Igiena orala in tratamentele de ortodontie – Ce trebuie sa stie pacientii?

Igiena orala in tratamentele de ortodontie – Ce trebuie sa stie pacientii?

by Dragos Schiopu
ortodentitie

Un prim factor care conditioneaza reusita tratamentelor de ortodontie se refera la respectarea igienei orale. Scopul practicilor de igiena este sa garanteze sanatatea cavitatii orale si sa impiedice / limiteze proliferarea populatiilor de bacterii.

Ce consecinte poate avea igiena necorespunzatoare?

Una dintre problemele asociate cu tratamentul ortodontic este igiena. Prezenta dispozitivului dentar poate ingreuna manevrele corecte necesare pentru curatarea dintilor. Printre posibilele repercusiuni se numara:

  • Acumularea placii bacteriene in jurul bracket-urilor;
  • Demineralizarea smaltului;
  • Formarea cariilor dentare;
  • Inflamarea tesutului gingival.

Purtatorii de aparat dentar fix / mobil trebuie sa aiba cunostinta de aceste lucruri si sa procedeze ca atare. In caz contrar, la sfarsitul terapiilor de ortodontie, se pot trezi cu dintii frumos aliniati, insa incarcati de tartru si chiar cariati sau cu pete de demineralizare, total inestetice.

In ce consta igiena orala in cadrul terapiilor de ortodontie?

Pacientii au nevoie de asistenta suplimentara din partea medicului specialist. Se adauga igiena orala la domiciliu, obligatoriu continua si riguroasa. Si cum exista mai multe tipuri de aparate dentare, pentru fiecare, practicile de ingrijire difera:

Igiena orala cu aparat mobil Pentru cavitatea orala, regulile de igiena sunt cele care, in mod normal, ar trebui adoptate de orice persoana. In plus, o atentie deosebita se va indrepta asupra dispozitivului dentar. Acesta se va curata de fiecare data cand se indeparteaza.

Pentru evitarea acumularii de bacterii si resturi de mancare printre componente, se va spala cu o periuta speciala si pasta de dinti. Iar cand nu se poarta, se va pastra curat in conditiile  recomandate de medic.

In plus, periodic, este indicata o dezinfectare completa. Deoarece in punctele mai greu accesibile, se acumuleaza reziduuri, imposibil de eliminat doar prin spalarea zilnica.

Igiena orala cu aparat fix

Pentru terapia de ortodontie fixa, regulile de igiena apar mai complicate si necesita mai mult timp decat in primul caz. Nu conteaza daca este vorba despre componente metalice sau ceramice, despre aparate traditionale sau linguale.

Inca din prima zi, purtatorii se vor obisnui ca dupa fiecare masa si gustare, sa curete bine dintii, spatiile interdentare, precum si elementele aparatului ortodontic. Doar in acest fel se pot indeparta toate reziduurile si reduce consecintele negative.

Initial, manevrele de igienizare pot parea adevarate ”acrobatii”, imposibil de realizat. Insa cu timpul, vor face parte din rutina zilnica. Pentru a fi posibile, necesita folosirea unor ”accesorii” care se pot folosi in completarea periutei obisnuite (manuala / electrica).

De ce ”instrumente” are nevoie pacientul ortodontic?

Aspectul impecabil al dintilor in timpul purtarii unui aparat dentar, dar si dupa, presupune dotarea cu un adevarat ”arsenal”:

  • Periuta ortodontica – Desi se aseamana cu periuta obisnuita, se diferentiaza prin modul de dispunere a perilor. Cei din randurile centrale sunt mai scurti decat perii din sirurile externe. Capul periutei prezinta o adancitura pe mijloc;
  • Periuta interdentara – Are o forma particulara, alungita si subtire, cu perii asezati lateral, nu in sus. De dimensiuni mai mici, poate patrunde in spatiile interdentale inaccesibile periutei normale, patrunzand dincolo de arcul ortodontic;
  • Ata dentara – In locul filamentelor obisnuite, exista si ata dentara special conceputa pentru utilizarile in terapiile de ortodontie. Cu un capat rigid (plasticat), nu opune rezistenta la introducerea pe sub arcul aparatului si printre dinti;
  • Irigatorul – Este un  ”dus” bucal, care elibereaza un jet de apa cu destula presiune incat sa inlature reziduurile. Desi poate curata spatiile greu accesibile, nu va inlocui celelalte instrumente.

Oricare sunt dubiile cu privire la igiena orala a pacientului purtator de aparat dentar (si nu numai), medicul dentist reprezinta cea mai indicata ”sursa” de informatii. Echipa Orto Care este pregatita nu doar sa-ti ofere raspunsuri, ci si solutii sau mai bine-zis tratamente stomatologice adecvate.

s-ar putea sa-ti placa