Acasa Diverse IBM vrea sa integreze tehnologia smartphone-urilor in supercomputere

IBM vrea sa integreze tehnologia smartphone-urilor in supercomputere

by Dragos Schiopu

Roadrunner_supercomputer_HiRes

IBM, probabil una dintre cele mai vechi firme de pe piata media, a reusit sa se dezvolte si sa creeze sisteme de calcul foarte puternice. Watson este cel mai puternic computer pe care l-au realizat, format dintr-un grup de 90 de server IBM POWER 750 (plus controlere suplimentare I/O de retea, s.a.m.d), cu 2880 de procesoare multi-core POWER 7 si 16 Teraocteti de memorie RAM. Trebuie mentionat faptul ca fiecare server IBM are 3,5 GHz POWER 7 octa-core. Potrivit informatiilor lansate de John Rennie, supercomputerul poate procesa o cantitate de 500 Gigaocteti, echivalentul a 1 milion de carti.

Parea o idee nebuneasca pe care au dezvoltato in decursul anilor, dar a devenit printre putinele care permit computerelor comunicarea directa e cu oamenii folosindu-se de inteligenta artificiala.

Compania a creat un concurs pentru dezvoltarea unei aplicatii prin care sa se poata accesa supercomputerul Watson. In competitia pentru acest proiect s-au inscris nici mai mult nici mai putin de cateva sute de competitori, dar numai 25 dintre acestia au mers catre finala. Pentru ca miza sa fie suficient de atragatoare, acestia au bagat ca premiu accesul nelimitat la sistemul lor timp de 90 de zile, urmand sa declare oficial cei 3 castigatori.

Super-computerul creat de cei de la IBM este urmasul de drept al lui Deep Blue, care a reusit sa il bata la sah pe celebrul campion mondial Garry Kasparov. Sistemul celor de la IBM functioneaza pe un soft denumit DeepQA, scris in C++, Java si alte cateva limbaje de programare.

Ideea concursului in sine a fost una destul de interesanta, si le-a captat preocuparea unora dintre cei mai buni programatori ai lumii. Sa ai acces la super-computerul IBM nu este ca si cum te-ai conecta prin TeamViewer la un calculator ce dispune de un procesor i7. Toate informatiile din sistem circula cu „viteza luminii” fara sa existe vre-o eroare sau intarziere din partea componentelor hardware.

Daca vor integra si un sistem prin care aplicatia sa fie disponibila si pentru utilizatorii de Android sau IOS ar trebui ca prima data sa se gandeasca la metodele de securitate a super-computerului.

 

s-ar putea sa-ti placa