Acasa Tehnologie Hologramele vor putea deveni palpabile datorita noilor tehnologii

Hologramele vor putea deveni palpabile datorita noilor tehnologii

by Dragos Schiopu

maxresdefault

Una dintre cele mai mari descoperiri din punct de vede tehnologic este reprezentata de holograme, atat prin simplitatea si functionalitatea extrem de bine definita cat si prin elementele ce ne-ar putea face viata mai usoara. Hologramele au inceput pentru prima data sa apara in filme, mai exact in cele S.F pentru a le dovedi oamenilor ca tehnologia evolueaza din toate punctele de vedere pe viitor.

Una dintre cele mai mari companii din Marea Britanie, Ultrahaptics, a incercat sa dezvolte un proiect unic, o noua platforma prin care utilizatorii sa poata sa atinga hologramele si sa le controleze mult mai usor. Intrucat hologramele sunt transmise direct in aer, fara o platorma sau o forma fizica, se pare ca oamenii de stiinta de la Ultrahaptics au reusit sa ofere senzatia atingerii hologramei si a obiectelor tridimensionale invizibile ce plutesc in aer.
Cercetatorii au integrat un sistem pe baza ultrasunetelor pentru a induce utilizatorului senzatia atingerii unei astfel de tehnologii si ai ajuta sa interactioneze cu ele pentru a le modifica anumite aspecte. Sriram Subramanian, este unul dintre initiatorii acestui proiect, cel a care a explicat ca tehnologia pe care o folosesc se aplica datorita fortelor radiatiei acustice. O forta suficient de puternica a radiatiei acustice ar putea genera senzatia atingerii atunci cand se foloseste holograma.xa

„Daca mergi intr-un club sau la un concert rock, simti muzica in piept. Aici este acelasi principiu, poti simti sunetul vibrandu-ti in piept. In loc sa folosim basi, utilizam ultrasunete cu frecventa joasa, de aproximativ 40 de kHz. Astfel, noi putem tinti un punct precis din palma sau de pe deget, ceea ce o sa te faca sa iti simti palma vibrand”, a mai relatat Sriram Subramanian.

Din punct de vedere al dezvoltarii tehnologiei, cei de la Ultrahaptics au reusit imposibilul, au reusit sa le ofere oportunitatea utilizatorilor de a interactiona si a simti un obiect ce pur si simplu nu are masa si volum, doar este proiectat sub forma de lumina in aer.

 

s-ar putea sa-ti placa