Acasa Tehnologie Grafenul, un material revolutionar

Grafenul, un material revolutionar

by Dragos Schiopu

Cat de curand telefoanele inteligente, tabletele sau chiar televizorele vor fi construite dintr-un material atat de subtire incat va putea da nastere tuturor conceptelor care au aparut pe internet. Materialul acesta se numeste grafen si este cu mult mai subtire decat un fir de par, dar are marele avantaj de a fi foarte flexibil si transparent.

grafen-grafit-najjaci-materijal-1363727518-285095Grafenul a fost inventat pentru prima data in jurul anului 2010, materialul acesta fiind unic si are niste caracteristici uimitoare. Se spune ca este mai puternic decat diamantul, de peste 200 de ori mai dur decat otelul, si mai ales, un conducator mult mai bun decat cuprul. Pe langa, mai flexibil decat cauciucul si este atat de subtire incat nu se poate sesiza cu ochiul liber, a fost denumit de catre cercetatori drept cel mai bun conductor creat vreodata.

Pentru a intelege mai bine, grafenul este atat de subtire incat doar un milimetru de grafit (materialul care sta la baza minei de creion), este format din nu mai putin de 3 milioane de straturi de grafen. Mai exact, o singura foaie de grafen are dimensiunea unui atom.

„Ecranele de tip touch screen care au grafenul drept element conductiv pot fi tiparite pe plastic foarte subtire, in loc de sticla, astfel ca ar fi usoare si flexibile. Telefoanele mobile ar putea fi la fel de subtiri ca o coala de hartie, fiind atat de usor de indoit incat ar intra in orice buzunar. Datorita rezistentei extraordinare a grafenului, aceste telefoane ar fi foarte greu de distrus”, declara specialistii de la American Chemical Society.

Cea mai buna veste din toata povestea este ca Samsung a anuntat deja ca a gasit o metoda destul de eficienta care ii va ajuta sa foloseasca acest material in masa pe dispozitivele lor. Deci, poate vom avea ocazia sa vedem telefoane bazate pe grafen.

Insa, un profesor de la Universitatea din Manchester a declarat ca nu este chiar atat de optimist ca cei de la Samsung, acesta spunand ca este nevoie de o perioada de aproximativ 40 de ani de la descoperirea unui material pentru a putea fi folosit intr-un mod corespunzator.

Pentru a intelege mai bine de ce este asa de revolutionar grafenul, va invit sa priviti cum ar arata un telefon construit dintr-un astfel de material.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=RTp8kEuZ1eY]

s-ar putea sa-ti placa

1 comentariu

Mihai Ioan 14-05-2014 - 14:09

Grafenul a fost descoperit cu mult inainte, insa abia in anul 2004 s-a realizat exfolierea acestuia din grafit. Practic, grafenul este tot carbon, insa distanta dintre atomii care il formeaza este de 0,142 nm. Articolul este bun doar in ceea ce priveste aplicabilitatea acestuia.

Comentariile sunt inchise.