Acasa Computere Google lanseaza browserul Chrome pe 64 bit in varianta stabila

Google lanseaza browserul Chrome pe 64 bit in varianta stabila

by Dragos Schiopu

Astazi compania Google a lansat versiunea stabila a browserului Chrome pe 64 bit pentru Windows . Versiunea aceasta a fost testata inca din iunie.
chrome 64 bit

Versiunea aceasta ofera 3 mari avantaje si un posibil dezavantaj. Avantajele sunt: stabilitatea, securitatea si viteza. Google pretinde ca incarcarea media si sarcinile de lucru grafice sunt in general mai rapide pe 64 bit. Un exemplu este prezentat in care ne arata cum decodarea video VP9 folosita de YouTube pentru streaming de inalta definitie a fost mai rapida cu 15 % fata de versiunea pe 32 bit.

Securitatea este imbunatatita prin implementarea unu nou sistem de protectie si prin consolidarea sistemul actual. Windows-ul are incorporat o caracteristica de securitate numita ASLR (address space layout randomization) acest lucru face ca exploit-urile sa fie mai greu de aplicat. Aplicatia pe 64bit are disponibila mai multa memorie, astfel creand un haystack mai mare se ascund caile care sunt folosite la exploit-uri. Google are un sistem de protectie propriu care incearca sa separe similar diferite tipuri de date in memorie, iar versiunea pe 64 bit le ofera mai mult spatiu pentru a se juca cu sistemul de protectie.

Companii de publicitate au declarat si ele ca stabilitatea s-a imbunatatit, iar versiunea browserului pe 64 bit a devenit de doua ori mai stabil decat versiunea pe 32 bit.

Totusi browserului pe 64 bit lipseste o caracteristica importanta gasita pe versiunea de 32 bit, aceea de suport pentru NPAPI plugin API. Aceasta insemnand ca unele plugin-uri ale browserului (incluzand Silverlight si Java) nu vor functiona. Compania Google intentioneaza ca pe viitor sa inlature complet suportul pentru NPAPI varianta 32 bit, deci aceasta lipsa nu va fi pemanenta.

Varianta pe 32 bit inca este cea prestabilita, daca se doreste schimbarea pe 64 bit trebuie descarcat iar browserul. Google ne pune la dispozitie posibilitatea de alegere a versiunii dorite. Aceasta versiune, face ca browserul Chrome sa fie al doi-lea browser stabil pe 64 bit pntru Windows, Internet Explorer fiind primul pe lista.

Versiunea aceasta de Chrome marcheaza lansarea versiunii stabile a DirectWrite graphics pe Windows. DirectWrite ar trebui sa sa faca rendarea textului sa arate mai atractiva si sa ruleze un pic mai rapid.

s-ar putea sa-ti placa