Acasa Tehnologie Google I/O 2023: Inovații tehnologice pentru un viitor mai util

Google I/O 2023: Inovații tehnologice pentru un viitor mai util

by Dragos Schiopu

În cadrul conferinței Google I/O din acest an, compania a prezentat o serie de noutăți și inovații în domeniul inteligenței artificiale, evidențiind angajamentul lor de a face tehnologia mai utilă și accesibilă pentru toată lumea. Prin intermediul a 15 produse, care deservesc peste jumătate de miliard de oameni, Google se află într-un moment de cotitură în care inteligența artificială devine tot mai relevantă în viețile noastre. În acest articol, vom explora câteva dintre aceste inovații și modul în care ele îmbunătățesc experiența utilizatorilor, stimulează creativitatea și productivitatea, și facilitează dezvoltarea de produse și servicii.

Îmbunătățirea cunoștințelor utilizatorilor: Unul dintre obiectivele cheie ale Google este să ofere utilizatorilor cunoștințe mai profunde și o mai bună înțelegere a lumii. Prin intermediul modelului lor de limbaj de ultimă generație, PaLM 2, Google își propune să ofere o experiență multilingvă îmbunătățită, inclusiv raționament și codificare avansată. Acesta este doar unul dintre cele 25 de produse și caracteristici noi prezentate, care exploatează puterea inteligenței artificiale generative pentru a oferi informații și cunoștințe utile utilizatorilor.

Experiențe inovatoare de căutare: Motorul de căutare Google continuă să evolueze, iar prin intermediul Search Labs și a experienței de căutare cu inteligență artificială (SGE), utilizatorii pot explora subiecte într-un mod natural și captivant. SGE utilizează tehnologia AI pentru a oferi prezentări generale ale informațiilor și indicii, deschizând noi posibilități de înțelegere și descoperire a informațiilor relevante. Această nouă experiență de căutare este un exemplu concret al modului în care Google utilizează inteligența artificială pentru a transforma modul în care interacționăm cu tehnologia în viața de zi cu zi.

Explorarea lumii prin Immersive View: Cu ajutorul computer vision și al inteligenței artificiale, Google a creat Immersive View, un model digital al lumii care combină miliarde de imagini Street View și aeriene. Utilizatorii pot explora acum fiecare segment al unei rute înainte de a pleca, indiferent de modalitatea de transport aleasă. Lansarea inițială a acestui serviciu se va face în câteva orașe europene, precum Amsterdam, Dublin, Florența, Veneția, Londra, Paris și Berlin, în următoarele luni. Immersive View aduce o perspectivă captivantă asupra explorării lumii și facilitează planificarea călătoriilor, indiferent de destinație sau modalitatea de transport.

Creșterea creativității și productivității utilizatorilor: Google nu se limitează doar la a oferi informații și cunoștințe, ci dorește și să stimuleze creativitatea și productivitatea utilizatorilor săi. Bard, o platformă extinsă în 180 de țări, a adăugat suport pentru limba japoneză și coreeană, îmbunătățind caracteristicile de codificare și export. Integrarea cu servicii terțe, precum Adobe, Instacart, Wolfram sau Khan Academy, deschide noi posibilități de colaborare și extinde funcționalitățile platformei Bard.

Magic Editor reprezintă o altă inovație importantă, permițând utilizatorilor să facă editări complexe în imagini fără a avea abilități profesionale în domeniul editării grafice. Cu ajutorul inteligenței artificiale generative, utilizatorii pot controla aspectul final al fotografiilor lor, editând în mod precis diverse elemente precum subiectul, cerul sau fundalul. Această funcționalitate va fi disponibilă în acest an, inițial exclusiv pe telefoanele Pixel.

Duet AI pentru Workspace este un colaborator bazat pe inteligența artificială, care ajută utilizatorii să fie mai productivi în aplicațiile Google precum Gmail, Docs, Slides, Sheets și Meet. Prin intermediul Duet AI, utilizatorii pot beneficia de asistență în redactarea și răspunsul la e-mailuri, generarea de idei, scrierea documentelor, crearea de prezentări și analiza datelor. Extinderea programului în mai multe regiuni și în afara SUA demonstrează angajamentul Google de a face aceste instrumente utile și accesibile pe scară globală.

Oportunități pentru afaceri și dezvoltatori: Google I/O a adus și vești bune pentru afaceri și dezvoltatori, prin aducerea colaboratorului bazat pe inteligența artificială, Duet AI, pe Google Cloud. Această integrare permite mai multor afaceri și dezvoltatori să vadă impactul pozitiv pe care inteligența artificială îl poate aduce în activitatea lor.

Pentru dezvoltatori, Google a introdus noi modele și capacități de bază în toate produsele AI Google Cloud, inclusiv suport pentru inteligența artificială generativă în Vertex AI. Aceste actualizări extind posibilitățile dezvoltatorilor și facilitează inovația în domeniul tehnologic.

Responsabilitatea și siguranța AI: Google acordă o importanță deosebită responsabilității și siguranței în utilizarea inteligenței artificiale. Compania se angajează să combată dezinformarea prin integrarea de marcaje de protecție și metadate în modelele

sale generative. Această măsură are scopul de a furniza utilizatorilor informații verificate și de încredere, reducând astfel impactul dezinformării în mediul online.

Pe lângă combaterea dezinformării, Google se concentrează și pe construirea produselor sigure și confidențiale prin design. Compania continuă să îmbunătățească controalele de confidențialitate și să ofere utilizatorilor controlul asupra datelor lor personale. Această abordare asigură că beneficiile inteligenței artificiale pot fi accesate într-un mod sigur și transparent de către toată lumea.

Actualizări Pixel și Android: Evenimentul Google I/O nu ar fi complet fără anunțurile referitoare la dispozitivele Pixel și sistemul de operare Android. Compania a prezentat o serie de îmbunătățiri aduse ecosistemului de dispozitive Android, asigurându-se că totul funcționează mai bine împreună. Prin utilizarea inteligenței artificiale, telefoanele Pixel devin și mai personale, oferind funcții inovatoare precum Creative Compose, Cinematic Wallpapers și Generative AI Wallpapers.

De asemenea, Google a dezvăluit trei noi dispozitive care completează ecosistemul Pixel: Pixel 7a, Pixel Fold și Pixel Tablet. Aceste dispozitive alimentate de inteligența artificială și proiectate de Google oferă utilizatorilor o gamă largă de opțiuni pentru a-și îmbunătăți experiența digitală.

Concluzie: Conferința Google I/O din 2023 a demonstrat angajamentul continuu al companiei de a face progrese semnificative în domeniul inteligenței artificiale și de a aduce inovații tehnologice care să ofere beneficii reale utilizatorilor, afacerilor și dezvoltatorilor. De la îmbunătățirea cunoștințelor utilizatorilor și sporirea creativității și productivității, până la susținerea dezvoltatorilor și asigurarea unui mediu sigur și responsabil, Google este determinat să facă tehnologia AI mai accesibilă și utilă pentru toți. Cu inovațiile prezentate la Google I/O 2023, utilizatorii pot aștepta o experiență îmbunătățită și mai captivantă în utilizarea produselor Google.

s-ar putea sa-ti placa