Acasa Tehnologie Google avanseaza cu proiectul Loon WiFi

Google avanseaza cu proiectul Loon WiFi

by Dragos Schiopu

Dupa ce s-au tot laudat ca vor sa imparta internet prin WiFi pe toata suprafata Pamantului, cei de la Google au trecut deja la teste cu proiectul lor denumit Loon WiFi. Pana in acest moment, un asemenea balon poate sa faca inconjurul Pamantului in 33 de zile, insa, dupa ce a sarit prin curentii de aer si schimbari bruste de altitudine, Ibis-167, un astfel de balon, a batut acel record si a inregistrat injonjurul in doar 22 de zile.

Project Loon balloon in flight screencap Google videoProiectul Loon va incerca, impreuna si cu altele sa aduca acces la Internet pentru toata populatia de pe glob, daca la nivel terestru acest lucru este dificil, iar in altele impracticabil, acestia au ajuns la concluzia ca trimiterea unor baloane pe cer care emit WiFi este solutia cea mai potrivita. Compana a anuntat proiectul inca din luna iunie a anului trecut, ei atunci au tinut sa evidentieze ca baloanele sunt alimentate solar, pot fi controlate foarte usor de la distanta, dar pot survola de-a lungul vanturilor pana la altitudini de 15 km.

Inainte de a trimite acest balon in misiune, Google a mai experimentat acest lucru si cu altele, in total, baloanele au parcurs aproximativ 311.000 mile, doar ca la viteze diferite, variatia fiind chiar de la 2 noduri care putea ajunge si la 75 de noduri.

Prin aceste zboruri, Google a declarat ca au colectat foarte multe date cu privire la vanturi, dar si la prediciile despre starea meteo din anumite regiuni. In plus, compania si-a imbunatatit foarte mult dispozitivele lor plutitoare, toate acestea pentru a deveni in scurt timp din ce in ce mai eficiente, un mare avantaj al acestei inovari este dat de faptul ca baloanele isi vor putea schimba altitudinea instant pentru a putea evita vanturile nefavorabile.

„Au fost momente, de exemplu, cand acest balon ar fi putut fi tras in vortex polar – curenti mari de vant, puternici, care se invart in apropierea regiunii polare – dar aceste imbunatatiri ne-au ajutat sa manevram balonul si sa il facem sa pluteasca in continuare”

Ibis-167 va incepe in curand cel de-al doilea tur al sau in jurul lumii. Cei de la Google sunt multumiti de aceste rezultate, chiar au declarat ca doresc ca baloanele lor sa zboare cat mai mult, cu fiecare ora zburata proiectul Loon face progres, asa ca, ne vom putea astepta oricand ca Google sa reuseasca in sfarsit sa duca proiectul la stadiul de a putea fi functional.

s-ar putea sa-ti placa