Google Academic este un motor de cautare disponibil gratuit care ofera cautare de text in mai multe discipline si surse: carti, articole verificate stiintific, teze, carti, rezumate si articole de la editori academici. Momentan, Google Academic este in stare beta din noiembrie 2014.
Conform Wikipedia, Google Academic functioneaza asemanator celorlalte motoare de cautare cu publicatii academice ca Elsevier, CiteSeerX si getCITEDun.
Citatul „Stând pe umărul giganţilor„, care apare pe prima pagina a motorului Google Academic, este luat de la fizicianul Issac Newton si este un semn pentru oamenii de stiinta care au activat de-a lungul timpului in domeniu stiintei.
Google Academic permite utilizatorilor cautarea de informatii in biblioteci sau in online. Rezultatul cautarilor este afisat sub forma de link catre articol, raport tehnic, preprinturi, teze, carti si alte documente.
Google Academic pune la dispozitia utilizatorilor functia Biblioteca mea, care iti permite sa salvezi documentele preferate. Documentele preferate se adauga in Biblioteca mea foarte usor. Cauti informatia preferata sau de care aveti nevoie si de pe pagina cu rezultatele cautarii apasati butonul Salvati de sub articolul cautat. Butonul Salvati este ultimul buton de sub fiecare rezultat al cautarii.
Google Academic sorteaza articolele evaluand integral articolul, autorul si publicatia in care apare. Cel mai important criteriu pe care se face sortarea articolelor este de cate ori a fost citat articolul respectiv.
Daca sunteti profesor, scriitor, om de stiinta etc. puteti accesa pagina Citatele mele in care va puteti adauga publicatiile dumneavoastra foarte usor. Doar completand cateva casute pentru detalii.
Atentie: daca nu completati casuta de email cu adresa dumneavoastra de email oferita de institutia de care apartine, nu puteti folosi toate functiile puse la dispozitie de Google Academic. Nu se pot folosi adrese de email de la outlook, gmail, yahoo etc.
Motorul de cautare, Google Academic este o unealta foarte utila pentru cei pasionati de un anumit domeniu si vor informatii din surse de incredere sau pentru cei care au de realizat o lucrare sau o teza de doctorat. Google Academic se poate accesa la urmatorul link: scholar.google.ro