Acasa Tehnologie Molibdenul ar putea inlocui siliciul

Molibdenul ar putea inlocui siliciul

by Dragos Schiopu

Siliciul este cel mai utilizat material si lumea fara el nu ar mai arata la fel. El este materialul de baza pentru procesoarele Intel, AMD, ARM, si nu numai. Siliciul se foloseste in foarte multe domenii in alcatuirea cirtuitelor electronice de care avem atata nevoie.

molibden

Insa siliciul nu este un material minune, el avand un mare minus ducand la apogeul tehnologiei actuale. Procesoarele pe care le gasim momentan pe piata sunt realizate in arhitectura de 22 nm, siliciul rezistand pana la 14nm. Ce vom face cand vom atinge aceasta limita? Siliciul a fost foarte bun pana in momentul de fata, insa tehnologia nu sta pe loc. O solutie pentru problema siliciului este molibdenul. Chiar daca suna un pic cam ciudat, acest material este solutia pentru un viitor promitator.

Molibdenul care are formula chimica MoS2 este un material folosit in general ca lubrifiant. Studiile realizate de Darren Quick si Andras Kis, directori ai laboratorului elvetian pentru Electronica si Structuri la Nanoscara (LANES), arata ca molibdenul ar putea fi mult mai eficient decat siliciul pentru construirea tranzistoarelor si componentelor electronice. 

Acest material permite realizarea unor procesoare intr-o arhitectura foarte mica deoarece molibdenul poate fi protionat in fasii flexibile cu grosimea de numai trei atomi. Acest lucru permite creearea de proiecte electronice flexibile si o eficienta energetica mult mai mare decat siliciul. Ramane de vazut cand va fi adoptat acest material, pentru ca promite foarte mult, mai ales ca vorbim de o eficienta energetica foarte buna.

s-ar putea sa-ti placa