Acasa Tehnologie Despre realitatea augmentata

Despre realitatea augmentata

by Dragos Schiopu

Realitatea augmentată plasează conţinut suplimentar (digital, virtual) peste imaginea „live” a unei camere foto, în funcţie de caracteristicile imaginii surprinse de acea cameră foto. Camera foto este în principiu cea a unui smartphone sau a unei tablete (chiar şi webcam-ul unui laptop/PC). Iar conţinutul adiţional poate fi text, sunet, imagine, film, un obiect static în 3D sau o animaţie 3D. Imaginea surprinsă de camera foto trebuie să fie prelucrată, iar aplicaţia trebuie să o recunoască drept un marker grafic. Această imagine apare de obicei pe materiale promoţionale (flyer, pliant, print-ad, panotaj, etc.) sau chiar pe eticheta produsului.

Realitatea augmentată poate fi experimentată pe orice smartphone, începând cu iPhone 4, smartphone-uri cu sistem de operare Android, Windows Phone sau bada, singura condiție este ca smartphone-ul să aibă o cameră foto.

Pentru a afișa conținutul virtual, este nevoie de un browser de AR, care este o aplicație gratuită (exemplu: Junaio, Layar,  Wikitude, Sekai Camera) ce poate fi instalată și rulată pe un smartphone.

Pentru mai multe detalii și exemple de aplicații cu AR, intră pe arworksworldwide.blogspot.com.

s-ar putea sa-ti placa